logo.gif


Frankfurtske Vesti Print E-mail

SAŠA PRIBIĆEVIĆ, OSNIVAČ DRUŠTVA ZA BORBU PROTIV PREVARE IZ NOVOG SADA

Novinar:Sanja Tomić

Umesto udaje izvađen bubreg

Elektronske romanse završavaju se susretom - žrtvi se plate avionski prevoz, hotel, skupe večere a onda joj se vade vitalni organi ili završava kao roblje u javnoj kući.

NESTA PARA, NESTA LJUBAVI:

Ako vam elektronskom poštom stigne obaveštenje da ste dobili milion dolara slučajnim izborom imejl adresa, nemojte se prerano obradovati. Zauzvrat ćete morati da uplatite "proviziju" od 700 dolara, pa ako se upeca jedan u hiljadu, eto dobre zarade za prevarante. Milion ste videli samo na monitoru.

Internet maheri se na različite načine dovijaju ne bi li se dočepali novca lakovernih, od prevara s kreditnim karticama - sa neobezbeđenih sajtova ili upadom na sajt korisnika kradu se brojevi kreditnih kartica sa kojih se kasnije skida novac do ponude za posao koji donosi ogroman profit, a zauzvrat se traže poverljivi podaci koje prevarant kasnije koristi za razne kupovine.

Saša Pribićević iz Novog Sada prevarama se bavi više od 15 godina. Živeo je sedam godina u Kanadi i radio u marketingu, pa je imao prilike da se sretne sa prevarantima gospodom, koji su teški i po 20 milona dolara, a žive od tuđe lakovernosti. Zato je nedavno osnovao Društvo za borbu protiv prevare, koje se jedino u Evropi razotkriva prevare u detalje.

- Jedna od najčešćih elektronskih prevara na koje nasedaju naši ljudi trenutno je "foreks prevara". Prema obećanjima promotera lažne firme sa Vol strita potrebno je samo 22 meseca da zaradite milion evra a ulaganje je 100 evra ako želite samo da trgujete ili 189 evra ako želite da regrutuje nove ljude. Od svakog novog člana ćete zarađivati oko 40 evra, jedino vam ne objašnjavaju da dobijate 40 evra samo ako novi članovi svakog meseca uplaćuju svojih 100 evra. Uglavnom, sve je lažno, ove firme ne sarađuju sa pravim "Foreksom" i nigde nisu registrovane,. Sad više nisu u Americi, nego u Panami što u prevodu znači: ne postojimo - objašnjava Pribićević.

On kaže da nije velika šteta ako vas neko mesecima zamajava izjavljujući vam ljubav na Internetu, a na kraju saznate da vam ljubav ima 10 godina i voli da se zeza, ali nije ni prijatno.

- Najveća opasnost su internet brakovi. Ili vas, po nigerijskoj šemi, oderu tražeći novac za lekarske preglede, za hranu ili nemaju para da plate avionsku kartu. Kad prestanete da plaćate, nestaje ljubavi. Jedna gospođa je plaćala razne troškove "doktoru" iz Afrike, sve dok nije potrošila sve - 10.000 evra. A najgore je to što ona i danas iščekuje da joj se doktor javi. Ipak, najgore je što mnogi traže viđenje u nekoj neutralnoj zemlji. Žrtvama su plaćeni avionski prevoz, hotel, skupe večere i slično, dok jednom ne ostane bez bubrega i svih vitalnih organa ili završi kao roblje u javnoj kući - priča Pribićević.

Na pitanje novinara koliko košta da se izvede jedna ovakva internet prevara, jedan prevarant se nasmejao i rekao: "Dva dolara: dolar da se plati sat Interneta u kafeu i dolar da se popije kafa".

Belosvetski maheri

Posebno se izdvajaju tri tipa internet prevara: nigerijski, istočnoevropski i kineski tip.

U nigerijski tip (Nigerija, Egipat, Gana) ne ubrajaju se samo ucveljeni afrički naslednici koji traže pomoć da prebace svoje milione (uz proviziju, naravno), nego i internet udvaranje najčešće ženama sa Zapada. Naredni korak je ponuda braka, i davanje obećanja da će uskoro doći do sastanka u zemlji žrtve. Prevarant onda od "voljene" traži adresu da pošalje već kupljene stvari, a onda lažnim karticama na ime žrtve kupije sve i svja na internetu i šalje na njenu adresu. Voljena žena mu šalje robu kurirskom službom, a nedelju-dve kasnije stiže joj basnoslovni račun, jer je primajući robu pristala da plati sve troškove prevoza, a uskoro pristižu računi. Elektronski ljubavnik se više nikad ne javlja.

Veliki deo internet prevara nastaje na teritoriji istočne Evrope (naročito zemlje bivšeg SSSR-a), jugoistočne Azije i Kine. Prevaranti se najčešće predstavljaju kao zastupnici uspešne evropske kompanije u razvoju, koja planira da proširi svoje poslovanje mrežom agenata (SAD su najčešće meta ovog tipa prevare). Onog momenta kada žrtva naruči otpremu robe, komunikacija prestaje.

Kineski tip prevare stiže imejlom. Prevaranti se predstavljaju se kao zastupnici kineske kompanije u razvoju, koja pokušava da uspostavi svoja predstavništva u određenoj zemlji. Žrtvi se često prezentuje i detaljan film o kompaniji, koji je naizgled snimljen u firmi koja je uspešna i koja ima veliki broj zaposlenih.

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura