logo.gif


Duvan za motanje će mnoge zamotati u crno Print E-mail
ImageSve je više osoba koje prelaze na duvan za motanje, zato što jeste stvarno jeftinije, ali je sve manje onih koji razumeju o ćemu se radi i na taj način ugrožavaju i svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko njih.

Nekada su, naši stari, u nedostatku duvana savijali kukuruznu svilu i razne biljke samo da bi zadovoljili pušačku želju za pušenjem (ne za nikotinom) po principu-samo da se dimi.

Kad su počele da skakuaću cene cigareta, bilo je samo pitanje vremena kad će se pojaviti ulični prodavci duvana, mašinice i filteri.. pa da oni sa manjim primanjima nastave da puše, da truju sebe i okolinu oko njih. (ja jesam pušač i to onaj notorni pa zato i uzimam sebi za pravo da ovo pišem) i da misle da su dobro prošli.

Duvan koji se prodaje na ulicama i pijacama je jako lošeg kvaliteta pa oni koji su navikli na "redovne" cigarete često imaju nagon na povraćnje.O količini nikotina, količini pesticida i poreklu duvana da i ne govorimo.

Kad pitate prodavce kakav je to duvan što prodaju svi u glas kažu Virđinija a nemaju pojma šta je virđinija i kako se ista meša. Svi sem jednog.

A ta Virđinija košta od 150 dinara za sto grama, do dvesto dinra za istu količinu. Nalazio sam i ceo kilogram duvana za samo 500 dinara.
Cena nije adekvatna zamena za nepoznavanje i ovde ne vredi ona stara izreka, "ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo".

Postoje dve vrste duvana od kojih se jedan regularno uvozi u Srbiju a taj posao radi firma "Veletabak" iz Novog Sada. Oni uvoze pet vrsta duvana i svi imaju jednake cene u prodavnicama. Legalan, markiran, kilogram duvana može da bude i do 6.000 dinara. Prodaje se pod imenima "drum", "van nel", "domingo", "mizo". Cena po paklici je od 60 do 250 dinara. Onaj koji se prodaje na crno dolazi iz sumnjivih izvora, praktično je bez porekla, ne zna se ni kako je uzgajan ni koliko je isti štetan po zdravlje.

A o čemu se u stvari radi: Svi kupuju takozvani Domaći duvan, ne baš najbolje kvalitete, i to one najstrašnije otpatke od listova i stabljike koje bi se inaće bacili ili prodali po najmanjim cenama.

Bitno je i prepoznati kako se duvan seče i priprema. Proizvođači ga seku po dužini lista kad izvade peteljku, onda nastaje paučinasti duvan, koji je kažu bolji.

Sav taj duvan je prepun pesticida što je i najgore za naše zdravlje.

Ako želite da vidite kako takvi duvani izgledaju kad se puše, uzmite bilo kakvu muštiklu i stavite u nju parče vate umotano u kuglicu. Popušite cigaretu i videćete koliko je nikotina ostalo na vati-da Vam se život zgadi.

Svi ti trgovci "duvanom" prodaju jeftine otpatke od duvana kunući se da kupujete najbolji duvan, a u stavri kupuju duvan na kilo i samo ga prepakuju i prodaju po 3 puta većoj ceni nego što je na tržištu ne vodeći računa koliko štete mogu da naprave ljudima koji takav duvan kupuju.


Ne kažem da ne postoje i kvalitetni duvani ali ako niste dobar poznavalac vrlo lako ćete upasti u zamku da kupite neki otrov.

Pitanje je samo vremena kad će se proizvođaći cigareta setiti da pakuju duvan u plastične konzerve i puste ga u redovnu prodaju. U takvim situacijama cigarete koštaju i do 40% jeftinije i bar znate šta pušite.

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura