logo.gif


Prevare sa stanovima I deo Print E-mail
ImagePrema nedavno objavljenim podacima, u Srbiji ima više od 20.000 prevarenih gradjana koji su zbog mutnog poslovanja investitora, ostali ostali kratkih papira ili džepova.Ovi prvi imali su više sreće pošto su uspeli da se domognu krova nad glavom, ali zbog manjkavih projekata i građevinskih dozvola, ne mogu da uknjiže svoje stanove. Postoji, međutim, i veliki broj prevarenih, koji su avansno, u punom iznosu, platili stambene kvadrate, ali kasnije nisu uspeli da vide, ni investitora ni svoje pare ( Časopis Građevinar, Oktobar/Novembar 2008)

Među ojađenim građanima koji su izgubili svaku nadu da će doći do sopstvenog krova nad glavom, su i kupci stanova u Ulici Slanački put 131 N. Radovi koji su započeti još 2000 godine, nisu odmakli dalje od grube faze, ali u ovom objektu koji je projektovan na 5300 kvadrata i broji 100 stanova, niko ne zna koliko je u stvari stanova prodato.

U dnevnoj štampi se poslednjih godina redovno oglašava prodaja stanova na ovoj lokaciji, ali stotinak kupaca iz prve tranše, koji su početkom 2000 ite platili ove stanove, sumnjaju da je investitor Milan Jeremić, više puta prodavao iste stanove. Od ostvarene zarade i extra profita, kako smo uspeli da saznamo u Poreskoj Upravi, ovaj investitor Državi nije platio ni Dinara.

Početkom maja 2001 godine, Beograđanin Drako Mijušković je kupio stan na ovoj adresi. Jeremiću je na ruke isplatio 30.000 Maraka i prema ugovoru, tada potpisanom u advokatskoj kancelariji, investitor se obavezao da će ključeve stana od 40 kvm, predati kupcu u roku od tri meseca. Od tada je prošlo sedam godina, a Mijušković je izgubio svaku nadu da će videti svoj stan ali i investitora.

Radovi su tada stigli do prve ploče, i rečeno nam je da će biti završeni za 90, maximalno 120 dana, kako je kasnije napisano u ugovoru. Ako se za to vreme stanovi ne završe, investitor se obavezao da će plaćati penale u iznosu od 250 Maraka mesečno, što takođe stoji u ugovoru, priseća se Mijušković, koji je početkom 2000 ite bio samo jedan od tridesetak kupaca kome je Jeremić u prvoj tranši prodao stanove.

U tek započetoj stambenoj zgradi, pod istim ugovornim propozicijama i ceni od 800 Maraka po kvadratnom metru. Zakon ga, međutim, nigde nije obavezao da završi zgradu.
To su nam potvrdili nadležni organi i advokati.

Na odobrenje za gradnju koje je investitoru izdao gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, piše da je investitor obavezan da za dve godine započne gradnju, ali ne i kad istu treba da završi.

Išli smo kod sekretara Nenada Komatine, ali on nije znao da nas uputi šta da radimo. Rekao nam je da podnesemo zahteve građevinskoj inspekciji, da će ona izaći na lice mesta i doneti zaključke, kaže Mijušković.

Radovi na zgradi koja je projektovana na 5000 kvm, su u međuvremenu odmakli na 50% od početne faze. Kupci tvrde da je od stotinak projektovanih, Jeremić prodavao iste stanove više puta.
Stan koji je isto početkom 2000 ite kupio Petar Đuz, Jeremić je pre izvesnog vremena pokušao da proda Željku Katiću. Bili smo u blizini građevine slučajno, kad je naišao kupac Katić, koji je neznajući za celu priču, kaparisao stan preko agencije „Singidunum Plus“. Mi smo mu rekli da taj stan već ima vlasnika, pa je Katić odustao od kupovine i tražio da mu se novac vrati-priča Gordana Božulić koja je još oktobra 2001 kupila stan od 30 kvadrata na prvom spratu, u toj zgradi.

Da je imao ludu sreću, potvrdio je i Katić, koji je o prodaji tih stanova saznao preko lista Oglasi. Pisalo je „Stanovi blizu centra po 800 Evra kvadrat“ Javio same se i zakazan mi je sastanak sa direktorkom agencije „ Singidunum“ Biserkom Đorđević. Odvela me je da vidim stan i kaparisao sam ga sa 1000 Evra. Kasnije sam otišao da obiđem građevinu, da vidim kako idu radovi. Spazio sam samo neku dvojicu-trojicu koji se muvaju. Slučajno sam tu nabasao na dve žene, koje su mi ispričale šta im se desilo sa tim Jeremićem. Dale su mi telefon Petra Đuza koji je tu ranije kupio stan i on mi je pokazao svoje papire.
Zvao sam Biserku iz agencije i ona mi je vratila novac, navodi Katić, koji je u strahu od neprijatnosti sa Jeremićem, jedva pristao da objavi svoje ime.

Prevareni kažu da ne postoje vrata u državi na koja za ovih nekoliko godina nisu zakucali. Od opštine Palilula na čijoj se teritoriji nalazi ovaj objekat, preko sekretarijata za urbanizam i gradnju, Gradske građevinske inspekcije, Mup-a, prvog opštinskog suda, tužilaštva...
Išli smo u ministarstvo za infrastrukturu, pisali Koštunici, Jociću, pokojnom Bogdanoviću, Tadiću... išli u G 17+ i DS. Svima smo se obraćali. U više navrata smo podnosili krivične prijave, poslednju krivičnu prijavu Prvom opštinskom sudu, koju je nas 40 kupaca potpisalo, podneli smo decembra 2007. pošto tužilaštvo nije reagovalo, nekoliko nas je podnelo krivičnu prijavu. Platili smo stanove, ostali bez krova nad glavom, ali umesto da nađu i uhapse Jeremića, nama sud nalaže da platimo sudske takse od 30-40.000 Dinara.

Nastavak u sledećem broju...

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura