logo.gif


Prodaja robe čiji kavlitet ne odgovara... Print E-mail
ImageOva prevara se radi isključivo u grupama jer je trajanje ovakve prevare veoma kratko, pa se prevaranti organizuju i zajednički „ napadaju „ određene gradove ili teritorije. Ovakve prevarantske grupe se predstavljaju kao promoteri ili predstavnici velikih kompanija, nudeći naizgled odličnu robu po smešno niskim cenama.

Ovakve grupe se nikada ne oglašavaju, i obično zaustavljaju prolaznike na ulicama ili idu od vrata do vrata nudeći robu.
Postoje razne varijante ove prevare, ali se uvek nude pokloni i besplatna roba koju na kraju morate da platite.

Dolaskom Kineske robe na naše tržište ovakva vrsta prevare je neverovatno zaživela. Loše kopije originalnih proizvoda se nude po prihvatljivim cenama, ali kad kupite proizvod onda vidite da takav proizvod kvalitetom ne zedovoljava ni minimalne standarde.

U čemu je trik:

Recimo da odete u Kinesku prodavnicu i tamo pregledate robu. Videćete da aparat za krvni pritisak košta 600 Dinara, dok aparati vrhunskog kvaliteta firme Prizma koštaju 6,000 Dinara ili više.

Ili recimo vidite Dry Cooker koji košta 350 Dinara, dok firma Top Shop svoje Dry Cookere prodaje po ceni od 1,800 Dinara.

Naravno Vi znate da su proizvodi u Kineskoj radnji lošeg kvaliteta, i Vi ih ne kupujete jer znate da ne valjaju.

Ipak jedan dan Vam se na vratima pojave promoteri koji se predstavljaju kao predstavnici renomiranih firmi, i "kao" deo neke akcije prodaju proizvode po niskim cenama, a u svrhu promocije koja je samo sada u Vašem gradu.

Kad ljudi saznaju naziv firme, oni automatski prihvataju ponuđene proizvode kao odlične, jer su se vrhunske firme mnogo puta dokazale kao krajnje profesionalne i sa ponudom vrhunskih proizvoda odlične kvalitete.

U takvim trenucima mislimo da zaista imamo sreće i da ćemo dobiti vrhunske proizvode po najnižim cenama. Razočaranje dođe posle, kad vidimo šta smo kupili. Robu koju smo kupili od ovih veštih prevaranata, ne vredi ni trećinu novaca koje smo platili.
 
Meni lično su prodavali: Dry Cooker, Armani parfem, mutilicu za kafu, i set noževa za 2,200 Dinara, predstavljajući se kao zaposleni u kompaniji Top Shop. (Lično sam obavestio kompaniju o ovoj prevari-op.a)

Dry Cooker koji prodaju prevaranti, košta 350 Dinara, Armani(lažnjak) parfem 100 Dinara, mutilica za kafu 100 Dinara i set noževa 250 Dinara. Sve ovo može da se kupi kod Kineza za 800 Dinara, dok prevaranti iste proizvode prodaju za 2,200 Dinara.
 
Osim gore pomenutih proizvoda može biti bilo koja roba, ali je princip uvek isti: Oni Vam naplaćuju robu po trostrukoj većoj ceni nego što ista košta na tržištu.

Ako sve ovo znamo, zašto je ova prevara tako uspešna ? Razlog je jednostavan. Svi mi volimo da dobijemo nešto na poklon, volimo da kupimo nešto jeftinije nego bilo ko drugi, volimo da su ljubazni prema nama kad nam nešto prodaju i volimo da kupimo što više.

Kad u jednom trenutku u svojim rukama vidite gomilu proizvoda po smešno niskoj ceni, teško je odloleti i ne kupiti ih.
 
Sledeći put, kad Vam dođu na vrata, ili Vas zaustave na ulici, nudeći Vam gomilu proizvoda po smešno niskim cenama, i uz to se još predstavljaju kao renomirana kompanija, znajte da se radi o prevari, i najbolje je da ih prijavite Policiji,matičnoj firmi, ili ih jednostavno oterate sa vrata.

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura