logo.gif


Intervju sa Gojkom Rodićem koji smatra da je prevaren od strane Wiener Stadtische! Print E-mail
За читаоце који су се тек уклјучили у целу ову причу, можете ли нам рећи шта се дешавало у Вашем спору са Wiener Stadtische, и можете ли укратко да нам опишете око чега је настао спор?

ImageРазменили смо писма, ја њима четири они мени два. Они то зову несугласицом а ја преваром.

Укратко пет сам година код њих осигуран, у старту сам преварен као и сви остали приликом закључења „уговора“, како га они зову, а ако погледате добро блог и релевантне линкове видећете да ту нема класичног уговора. Уговор је сагласност воља две стране око неке ствари. У конкретном случају нема класичног уговора. Код класичног уговора имате папир усаглашен и потписан од обе стране. Овде имате појаву да Вас агент лаже, ви му поверујете и потпишете СВОЈУ ПОНУДУ ДА СЕ ОСИГУРАТЕ.  Они ту Вашу понуду сматрају делом уговора ...Наравно то тек сазнате кад платите прву премију, рату и добијете услове осигурања.

Прешао сам преко тога у старту увидевши да су унапред све испланирали тако да човек не може да их тужи нити гони за превару.
 
Ваше име и презиме је неким грађанима познатo са телевизије, па би било интересантно да читаоцима кажемо ко је Гојко Родић?

ImageСа телевизије ме знају љубитељи квизова и квизомани, тако нас зове Деки Пантелић, водитељ квиза Високи напон у којем сам се појављивао више пута, што на тендер позицији што у „ врућој столици“. Остало није интересантно сем да сам полицајац спреман да се борим против једне преварантске осигуравајуће куће. Превара је добро осмишљена тако да оштећени грађанин нема шансе у парници нити у кривичном поступку. Зато се одлучих за овај начин борбе и притиска, да људима врате паре и да ако хоће даље да раде, то раде честито, поштено .....

Ко Вам је продао полису и шта Вам је тада обећано?

Не бих ја то назвао обећањем. Момак обећава девојци да ће је оженити, човек који зајми паре да ће вратити у року... Агент куће треба да вам изложи услове осигурања, колика вам је годишња премија ( рата), шта за њу добијате по истеку осигурања, шта добијате у случају смрти, повреде, колико Вам новца остаје у пензиони фонд. Шта ми је агент рекао? Лагао ме је онако како је научен, а што пише у њиховом приручнику за лагање. То је недопустиво и након што ме исцрпише накнадним завлачењем, реших са на ову акцију!


Да ли у уговору или понуди коју сте добили стоји клаузула где се каже да полису можете отказати у року од 30 дана?

То што ви називате „уговором“ као и они, добијате тек кад платите.
Не постоји класичан уговор потписан од обе стране. У томе јесте штос, превара. Понуду потписујете агенту али њу не добијате, то остаје њима. Ви добијате  кад платите, полису, табелу откупних вредности и услове осигурања. Они услове осигурања, полису и понуду њима да се осигурате, а коју ви немате, сматрају уговором. У условима осигурања које добијете кад платите стоји, и то тек тада схватите, да је то што сте пописали агенту Ваша ПОНУДА ЊИМА ДА СЕ ОСИГУРАТЕ. Они ту вашу понуду , њихове услове осигурања и полису -  у добијеним условима осигурања називају –  уговором!

Уз услове осигурања и полису, добијате и табелу откупних вредности где пише колико ће Вам пара вратити у случају одустанка од осигурања. Агент Вам говори да Вам се у случају одустанка после треће године и касније враћа сав новац али без добити. Међутим у табели стоји да Вам се враћа пола након треће године а тек пред крај осигурања и нешто више. У пракси људи ми кажу, да некима враћају пола, некима 40%, како коме.
Каква је пракса приликом одустанка? Они траже да одете тамо , да им оставите полису и табелу откупних вредности, тако да не можете да протестујете када Вам врате мање него што тамо пише!
У пропратном акту пише да ако нисте задовољни условима и полисом исте можете вратити у року од 30 дана. Сјајно! А прву уплаћену премију нећете добити назад, то је награда агенту што Вас је преварио.

Да ли сте рекли да сте полицијски инспектор и да Вам је (због ризика Вашег посла) и поред тога дозволјено да уплаћујете осигурани износ и каква су била Ваша права и обавезе с обзиром на природу посла којим се бавите?

Наравно, Стара Пазова није велеград, зна ме човек, ал не мари. Ил је навикао професионално да лаже или му је очајнички била потребна провизија, ко ће га знати. Како сам касније сазнао осигуравајућа друштва избегавају да осигуравају полицајце, тако да он није ни смео да ме осигура.

Зато је Винер Штетиша и донео одлуку мимо регуларне процедуре да ми врате новац.

У једном делу Вашег дописа сматрате да сте преварени од стране особе која Вам је продала полису осигуранја као и од стране компаније Wiener Stadtische. О чему се ту ради?

Па они раде заједно на истом послу. Само када и ако дође до суда Wiener Stadtische каже да они имају јасне услове осигурања достављене клијенту, да они не знају шта ми је агент говорио и упућују грађанина де тужи агента. Како да га тужиш када немаш написмено шта ти је говорио. А он је мотивисан да Вас лаже пошто за то добија провизију!

Погледајте о томе линк на мом блогу Животно осигурање – да или не о расправи где сама кућа Винер Штетише под маском анонимних агената расправља са грађанином тврдећи да нису они криви ако поједини агент слаже будућег клијента!


У допису сте поменули да сте повредили шаке. Шта се десило и да ли Ваша полиса покрива овакве врсте повреда?

Од извесних напора искочили су ми хигроми на обе шаке. Лекари препоручују операцију на микрохирургији, али хирург оклева пошто се хигроми налазе на самом сплету нерава, тетива и костију прстију обе шаке. Зато ме хирург шаље да пре операције покушам да нађем неке инјекције депометрола кога нема нигде или има али га је тешко наћи ... Све су то додатни трошкови и губљење времена ... Наравно агент је рекао да да ће осигуравајуће друштво надокадити одређени део трошкова за болничке дане, лекове, повреде, шта год у одређеном проценту ... Но кад сам звао њихов кол центар, рекоше ми нешто ( снимају се разговори па треба да будем прецизан ал не сећам се тачно), нешто у смислу да плаћају само ако сам остао без прста или шаке ...

То ми је прелило чашу  ..... Тражио сам да ми врате паре, пола како пише у табели откупних вредности око 670 евра ... Рекоше дођите , оставите полису и табелу откупних вредности па чекајте месец дана да Управни одбор одлучи када и колико ће Вам бити враћено .... Тад већ побеснех .... Написах писмо, рекох ко сам и шта сам, описао како је све било и тражио све паре назад уз банкарску камату за пет година .. Дадох им рок од 15 дана под претњом блога тј заједничке тужбе свих оштећених ... Позва ме љубазан господин, род рођени, трећи човек фирме, члан Управног одбора топећи се од милине, извини се што сам тако дуго чекао правдајући се да је тек сад добио писмо, изражавајући неописиву жељу да будем његов гост у новој „ паметној згради“ у ул. Трешњиног цвета....

Захваљујући се на позиву ( а можда се и нисам захвалио ..) позвао сам господина да буде мој гост... Пошто се човек изненади очекујући ваљда да ћу усхићено полетети у ту свемирску капсулу ( погледајте видео на блогу), рекох му да и нема потребе да гостујемо једни другима него да ми лепо врати моје паре а ја њему полисе. Он нешто промрмља да морају њих двојица да потпишу, рекох му нађите тог другог, јавите ми када ћете доћи, па да завршавамо посао. Тако окончасмо разговор. Но истече рок који им задах, они не дођоше већ ми послаше обавештење о приспећу следеће рате премије.

Тада им упутих други допис са нацртом блога и послах електронском и редовном поштом. Истог дана кад добише електонски допис сачинише писмо, смешно, где рекоше да не желе да проверавају моје наводе нити да у њих сумњају те да пошто им је клијент на првом месту, мимо регуларне процедуре - доносе одлуку да ми врате сав мој новац... Ја се обрадовах, полетех у банку радујући се  својим 1375 евра рачунајући које ћу све рачуне и кредите да отплатим и колико ће ми остати за школовање млађе кћери. Кад тамо – ништа. Е онда се реших да их начисто истресем. Написах им још једно љутито писмо а они ме после неколико дана позваше телефоном обавештавајући ме да они желе да ми врате новац али прво ја њима да вратим полису и табелу откупних вредности!

Увидом у дописе које сте нам послали није нам промакло да је Wiener Stadtische обећао да ће Вам вратити уложени новац. Да ли су Вам враћена средства која се поминју у допису 77647 од 28.06.2011?

Нису. Они траже да им прво вратим полисе. За мене је то додуше безвредан шарени папир, али кад је њима толико стало, не дам им,  док ми прво не врате новац. Ја сам њима прво платио премије па онда добио полису и услове осигурања. А пошто су толико завлачили и отезали, ја сада тражим да ми плате пенале за преварну намеру и свој део од 1,7 милиона евра колико њихов председник управног одбора рече да је поделио својим осигураницима ( погледајте линк на блогу).

Који су Ваши будући планови за решаванје овог конфликта?

То се зове модерним речником речено – излазна стратегија! Ја свој план већ остварујем. Лансирао сам блог који дорађујем свакодневно, а у циљу да охрабрим оштећене да се јаве и да заједно делујемо на начин наведен у главном посту блога. Ту треба бити стрпљив а о том потом. Грађани који посете блог вероватно ће избегавати Штетишу. Ако се нико не јави као оштећени у року од наредних неколико месеци, онда ћу сам истеривати своје....

Ако Вам врате новац у потпуности, да ли то значи да ћете престати да се борите и за остале грађане који сматрају да су преварени, а пријавили су се на Вашем блогу?

Винер Штетише је већ донео одлуку да ми врати новац, написмено. Само то још нису учинили. Борићу се наравно ако будем имао за кога, засада има интересената али само једна породица ми се јавила као оштећена.

Да ли грађани осигурани и код других осигуравајућих компанија могу да потраже помоћ од Вас и да ли Ви можете да им помогнете и на који начин?

Данас сам добио допис од Народне банке Србије која је овлашћена да даје и одузима дозволе за рад осигуравајућим друштвима. Они се нуде и као посредници у спору између осигуравајућег друштва и грађанина који сматра да је оштећен приликом потраживања у наплати штете. Дакле ако се о томе ради препоручујем да се грађанин обрати НБС. Тим грађанима препоручујем да поступају по О Д Л У ЦИ
О НАЧИНУ ЗАШТИТЕ ПРАВА И ИНТЕРЕСА ОСИГУРАНИКА,
KОРИСНИКА ОСИГУРАЊА И ТРЕЋИХ ОШТЕЋЕНИХ ЛИЦА И
ПОСТУПКУ ПОСРЕДОВАЊА РАДИ МИРНОГ РЕШАВАЊА СПОРНИХ
ОДНОСА НАСТАЛИХ ИЗ ОСНОВА ОСИГУРАЊА видите http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/osg/zastita_prava_i_interesa.pdf

Наравно мој случај је другачији, ја тражим обештећење по основу преварне намере осигуравајуће куће.  Послао сам документацију НБС па ћемо видети, хоће ли Штетиша остати без дозволе за рад, или ће им бити препоручено да ми плате штету и да се окану досадашњег начина рада.


Шта бисте поручили грађанима (наравно не као еџперт) на шта да обрате пажнју кад траже одговарајуће осигуравајуће друштво и полису које ће најболје задоволјити нјихопве потребе?

Ја сам могао, вероватно и још увек могу да узмем своје паре и да пустим Штетише да и даље лажу и варају људе.
Сада нећу да узмем оно што сам им дао већ хоћу да их натерам да плате пенале зато што преварно наступају. Такође хоћу да њих и друге куће који раде на исти начин, а изгледа то чине само на Балкану а не и у својим матичним државама, - натерам да раде поштено свој посао, да праве поштене уговоре и да одраде оно на шта се обавежу.

Грађани не би смели да потписују и плаћају ништа док се не упознају са условима осигурања, да то буде стављено на папир и потписано са обе стране. Тада тек имају правну заштиту правосудног система!

Да искористимо прилику што имамо могућност да разговарамо са полицијским инспектором који ради у оделенју за сузбијанје привредног криминала, шта грађани могу да ураде ако су преварени, бар што се тиче полиције? Коме и како могу да пријаве превару и шта могу да очекују да ће полиција да уради по том питанју?

Превара као што знате има више врста и облика, па Ви сте их сами објавили око пет стотина. Добар део превара настаје од алавости и похлепе жртве, то преваранти добро знају. Хоћете златну дебелу бурму за 10 евра или брилијантск огрлицу од човека на аутобуској станици који је продаје јер нема за карту ... Или сте видели куглицу испод шибице па би зарадили 100 евра...

Наравно, полиција ће примити и саслушати сваког. Ако је преварант познат и постоје докази, полиција ће написати кривину пријаву и проследити је тужилаштву. Ако је питању превара са великом материјалном штетом, извршилац може бити лишен слободе и приведен истражном судији.
Ако се деси да полиција неког и не прими или му не заприми кривичну пријаву због заузетости или било ког другог разлога, најкорисније је и то бих ја најпре препоручио да грађанин сам или уз помоћ правника сачини кривичну пријаву са што више релевантних детаља у опису догађаја те исту проследи надлежном тужилаштву. Тужилаштво је у обавези да сваку пријаву испита и оно то чини прослеђујући и обавезујући полицију да у што краћем року испита и провери све наводе пријаве. Ако се прикупи довољно доказа покреће се кривични поступак. Најжалосније је то што се често дешава да кад тужилаштво покрене поступак, оштећени често неће да сведочи против преваранта.

Све остале информације о Гојку Родићу и нјеговом спору можете наћи на нјеговом блогу http://gojko-prevareniodvinaera.blogspot.com
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura