logo.gif


Dobiti posao preko političke stranke Print E-mail
ImagePostoji legenda koja kaže: Lakše ćete dobiti posao ako se učlanite u političku partiju. Naravno, u retkim slučajevima zaista je tako, ali je procenat srećnika tako mali, da se postavlja pitanje o čemu se u stvari radi.

Političke partije žive po principu rasturenih porodica "koje u normalnim okolnostima ne komuniciraju sa ostalim članovima porodice, osim kad se desi nešto važno, i tad se sete svojih najmilijih i od njih traže podršku. Kad se sve smiri, stvari se vraćaju u prvobitno stanje i sve što je rečeno, sad je zaboravljeno. Opet smo tamo gde smo bili pre krize.

Članovi političkih partija rade po istom principu kako se kod nas radilo zadnjih sto godina. Žika poznaje Miku, Mika zna Peru, a Pera ima sina koji je nezaposlen i potreban mu je posao. Perin sin je jedva završio frizersku školu pa će morati da ga zaposle u nekoj društvenoj firmi u odelenju Marketinga, što znači: Da nikome ne bode oči. Ako tata Pera u jednom momentu kaže: Pa on ne zna ništa o marketingu , onda mu neprikosnoveni član političke partije, onako šeretski i sa osmehom kaže, Ma naučiće on, ništa se ti ne brini.

I tako cela priča ima sretan kraj. Diplomac frizerske škole radi u odelenju marketinga za odličnu platu i sve moguće beneficije.  Posle će stari direktor marketinga nešto da zabrlja, pa će Perin sin da dođe na njegovo mesto, a onda mu sleduje: Veća plata, nova kancelarija, sekretarica, automobil, kadrovski stan ...

E tad dolazi vreme da se Perin sin oduži neprikosnovenovenom članu i njegovoj partiji. Dovoljan je samo jedan telefonski poziv i novac se sa jednog računa se prebacuje na neke druge račune, pa se sa njih nešto plaća, i onda se posle izvesnog vremena gubi trag novcu. I tako dan za danom. Perin sin uvek nešto plaća, ali šta? Ipak Perinom sinu to nije ni važno, jer ima dosta i za njega, a i život teče dalje. Da, ima nekih u Perinoj firmi koji se bune zato što nisu dobili platu već 6 meseci, ali to ih je sigurno nagovorio neko iz druge političke partije. Ako firma kojim slučajem i propadne, Perin sin će uvek dobiti novo radno mesto, u nekoj novoj firmi, jer iza sebe ima "veliko radno iskustvo".

I tako obični smrtnici gledaju Perinog sina kako je uspeo u životu, i misle da će, ako se učlane u partiju u kojoj je i Perin sin, Perin sin će ih sigurno zaposliti, jer čovek razume kako je to kad nemaš ni za leb. Naravno, Perin sin nikada nije bio gladan, jer je u životu imao sve, zato što mu je tata preko stranke i nesretne firme u kojoj je radio, obezbedio sve što mu treba.

Kad si video kako je Perin sin dobro prošao, onda i ti odeš u kancelariju stranke Perinog sina i tamo kažeš, pošteno i otvoreno: Ja bih hteo da budem član ove stranke, jer smatram da će Vaša stranka napokon pomoći ovom napaćenom narodu, koji će, kad Vi dođete na vlast, mnogo bolje živeti. Naravno zaboravili ste da kažete da ste došli da se učlanite i da članstvom probate da se malo ogrebete za neki poslić ili koju hiljadicu Evra, ali ne treba baš toliko ići u detalje.
Preko puta Vas sedi stari član stranke koji je zaboravio da Vam kaže da ga boli dupe za Vama i da ste samo broj u statistici stranke i da ćete biti pozvani samo na glasanje ... ma svi zaboravljaju, pa kako neće i gospodin stari član.

Onda dolazi učlanjenje. Vi pričate o svojim idejama i kako bi ste Vi celi svet promenili za jedan jedini dan, samo da ste Vi neka vlast. Osoba sa druge strane klima glavom i Vi lažete još više i čudite se kako Vam sve to padne na pamet. Onda se vašem sagovorniku sve smuči i da bi prekinuo ovo vaše sr...nje, pruži Vam ruku i kaže Vam da ste primljeni i da će Vam knjižica biti gotova za nekoliko nedelja.

Sad kad ste i Vi član, odlazite na sastanke, pomalo i diskutujete, i sve mislite, sad se i Vi za nešto pitate. Ipak vremenom počinjete da shvatate, da se ipak ovde pitaju neki drugi, a ne Vi, dok u jednom momentu ne shavtite da ste Vi ipak samo član, ili bolje rečeno, jedan glas na izborima.

Sad Vam Perin sin izgleda mnogo dalji nego što je bio i shvatate da na ovaj način nećete dobiti nikakve privilegije, a pogotovo ne posao. Shvatili ste da čelnici stranke nekako ne obraćaju pažnju na Vas i da Vas nekako izbegavaju. Isti ti čelnici se druže među sobom, voze lepe automobile, idu na večere, a Vi ćete kući sa sastanka gradskim autobusom na podgrejanu sarmu.

Vremenom prestanete da idete na sastanke ali za Vaše najbliže članstvo u stranci zaista izgleda kao odlična prilika da nađete posao. Sad svojim najmilijima morate da objašnjavate kako se dolazi do posla preko stranke, ali Vi više nemate snage ni volje da govorite o onom šta ste videli. Svega Vam je preko glave.

Dolazi dan izbora. Telefon zvoni, i Vas pozivaju u stranku. Odjednom ste Vi u nekim odborima, lepite plakate, idete od vrata do vrata, ubeđujete rodbinu da glasa za Vašu stranku, očekujete rezultate sa nestrpljenjem i kad su izbori gotovi Vi ste sretni jer je Vaša partija osovojila određeni broj poslaničkih mesta. Kad pogledate liste zaslužnih članova koji će se naći na funkcijama, vidite da ti članovi uopšte nisu učestvovali u kampanjama a kamo li da su lepili plakate i vukli druge ljude za rukav da glasaju za njih.

Izbori su prošli, sve se polako zaboravlja. Vas nisu zaboravili, jer Vas se nikada nisu ni setili, a ako Vas neko i pita zašto ste glasali baš za tu stranku, reći ćete da jedino oni mogu nešto da promene. A Vi ste i dalje bez posla, i ko zna kad ćete ga dobiti.

Nije važno čega si član, nego koga poznaješ.

 

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura