logo.gif


Phishing i Pharming (internet prevare) Print E-mail
ImagePhishing i Pharming su sistemi krađe poverljivih informacija, brojeva računa i pin kodova koristeći se lažnim web sajtovima.

Najčešće su to web sajtovi finasijskog sadržaja, odnosno bankarski web sajtovi gde fiheri očekuju da ćete Vi uneti povreljive podatke, broj vašeg računa ili Pin Code.

U emailu koji dobijete često se navodi da ste: Potrošli veliku količini novca, da će Vam kartica biti ukinuta ako se ne javite, da će Vam naplatiti enormnu kakamtu na iznos koji najverovatnije uopšte ne dugujete... i ma šta da je navedeno kao razlog, oni pokušavaju da Vas odvedu na lažni sajt i ukradu Vam broj računa i pin code.

Pharming je mnogo sofisticiranija prevara iako podseća na Phishing jer u ovom slučaju ne treba ni da odgovorite na email da bi Farmeri mogli da dođu do Vaših podataka. Dovoljno je samo da otvorite neki email i da Vam se u kompjuter prikači malware (Virus, Trojan horse) i key generator koji će krasti informacije sa Vašeg računara.

Kad u ovom slučaju pokušate da se ulogujete na sajt, recimo, banke ovaj virus će Vas redirektovati na lažni sajt koji izgleda isto kao i sajt banke, i ako tamo unesete svoje podatke...nadrljali ste.

Kako se zaštititi:

1. Nikada ne otvarajte emailove ako ne znate od koga su. Često ćete dobiti emailove sa imenima poznatih ličnosti, ili imena koja su obična kao što su: Dragan, Zoran, Voja, Jelena, Dragana i sl... ni ovakve emailove ne otvarajte.

2. Nemojte da idete na sajtove za koje niste sigurni šta su. Najviše problema je na sex sajtovima, sajtovima koji nude besplatne stvari (free stuff), internet sajtovi za druženje i upoznavanje pa čak i na sajtovima i popularnim sportovima ili filmskim i tv zvezdama.

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura