logo.gif


Krađa identiteta Print E-mail
ImagePošto su kreditne kartice najrasprostranjenije sredstvo plaćanja, one predstavljaju raj za prevarante, pogotovo u zemljama u kojima se kartice tek uvode ili postaju osnovno sredstvo plaćanja. Osim novca sa Vašeg računa, kradu se i Vaši lični podaci.

Ovo je jedna od najopasnijih stvari koja može da Vam se desi i da Vas , što je najcrnje , košta mnogo novaca, vremena i živaca.

Jedan od najlakših načina da Vam ukradu identitet su Web stranice koje nude određene finasijske usluge ili nude kreditne kartice. Kad aplicirate preko intereneta za neku takvu karticu Vi prevarantima dajete sve podatke koji su im potrebni a oni samo promene adresu i ako Vam je odobrena kreditna kartica ona stiže na adresu prevaranata a kasnije kad se računi nagomilaju banka će od Vas da traži da platite račune.

Drugi način su lažni promoteri. U ovom slučaju ponude Vam se aplikacije za kreditne kartice koje izgledaju kao prave i Vi  iz radoznalosti ispunite jedan od tih formulara. Ti formulari se kasnije prepravljaju, odnosno promene se neki podaci i ako je kartica odobrena ona će otići u ruke prevaranata.(Promeni se Vaše ime i adresa na koju će stizati informacije vezane za Vašu karticu)

Treći način je telefonski poziv. Kod telefonskih poziva se radi na "frku", tj , kažu Vam da ste potrošili ogroman novac sa kartice, da ste dužni određeni iznos koji je nenormalno visok i slično. Prevaranti će učiniti sve da Vas iznerviraju ili prepadnu i tako se najlakše dolazi do određenih podataka koji se kasnije koriste za prevare. Isti će se predastavljati kao službenici banaka, velikih firmi ili čak i kao policajci.

Ovaj način je i najrasprostranjeniji. Prevaranti Vas pozovu, najčešće znajući unapred sa kojom bankom poslujete, i "obaveste" Vas da je sa Vašeg računa potrošena enormna količina novca i da morate da platite u roku od 24 sata. Vi se prepadnete ili počnete da vrištite, ali ma koja da je reakcija, ona odgovara prevarantima. Kad izazovu željenu reakciju kod Vas, ljubazno Vam kažu da se smirite i da sve može da se sredi i da je po sredi greška. Ipak, da bi saznali tačno o kakvoj grešci se radi, tražiće Vam podatke kao što su: Ime i Prezime, broj kartice i pin kod. Naravno tražiće i adresu i još neke podatke koji nisu uopšte bitni nego su samo tu da Vas "uvuku" u priču. Kad im date ove podatke, dolazi do krađe identiteta.

Krađom identiteta prevaranti prave kreditne kartice sa Vašim podacima,posle sa njima kupuju kola, plaćaju račune i skupa letovanja, otvaraju račune u bankama i dobijaju čekove koje koriste u Vaše ime... a svi računi dolaze na Vašu karticu (odnosno na Vaš račun).Poslednjih godina ovi prevaranti su se izveštili, pa oni uplaćuju minimalni iznos na Vaš račun, tako da banka neće reagovati jer je ispoštovano minimalno mesečno plačanje. Ipak, Vaš račun iz meseca u mesec postaje sve veći a kad primetite da Vam nedostaje novac sa računa, teško ćete dokazati da ga niste sami potrošili.

Kako sprečiti krađu identiteta:

Nikada nemojte da dajete svoje lične podatke Van matične banke i nemojte da dajete broj Vaše kartice a pogotovo PIN KOD koji niko ne sme da zna osim Vas.

  • Nikada ne ispunjavajte nikakve aplikacije Van banke, ili ako Vam u firmu dođu promoteri banke tražite da se legitimišu a dobro je i da proverite sa njihovom matičnom bankom o njihovom identitetu
  • Ne ostavljajte izveštaje u bankomatu ili u korpi za otpatke
  • Proverite stanje na Vašem računu bar jednom sedmično
  • Ne koristite kreditnu karticu za kupovine preko interneta. Koristite samo e banking kartice (imaju ih skoro sve banke. Raspitajte se u svojoj matičnoj banci)
  • Zamolite banku da Vam ne šalju izveštaje o Vašoj kreditnoj kartici na kućnu adresu ili e mail (otiđite lično u banku i proverite stanje sami)
  • Budite obazrivi kad koristite bankomate. Džeparoši obično gledaju iz prikrajka i čekaju da Vas odžepare.

Ako mislite da ste žrtva prevare, odmah obavestite matičnu banku.

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura