logo.gif


Ko će obeštetiti prevarene kupce "Nefa nameštaja" Print E-mail

ImageIz Institucije Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH pozvali su kupce “Nefa nameštaja”, koji su platili nameštaj, a nije im isporučen, da se što pre jave u direkciju ove kompanije u Bijeljini, na telefon 055/425-005, jer veruju da su predstavnici kompanije spremni da ih obeštete. Podsećamo, pre nekoliko dana, direktorka  “Nefa namještaja” d. o.o. Bijelina podnela je zahtev za stečaj, a utvrđeno je da firma duguje najmanje 1,3 miliona KM. Pre toga zatvorili su svih 13 salona u BiH, a još neutvrđen broj kupaca, koji su unapred platili nameštaj, nisu ga dobili.

– Zatvaranje salona nameštaja “Nefa” je izazvalo burna negodovanja potrošača. Međutim, kako smo saznali u sedištu kompanije, 70 kupaca iz BiH je već obeštećeno isporukom nameštaja, a postoji istinska namera trgovca da iznađe rešenje i za ostale oštećene kupce, kojih, kako se procenuje, ima još tridesetak – rekla je za Srpskainfo pomoćnica ombudsmana Ljubica Čolović.

Ona je pozvala kupce koji ne dobiju odštetu da se obrate stečajnom upravniku firme “Nefa nameštaj”, podsećajući da je prvo ročište zakazano za 16. jul u Privrednom sudu u Bijeljini.

Pitanje je, međutim, na čemu Čolovićeva temelji svoj optimizam, te ko će kupcima dati odštetu, pošto “Nefa” po svemu sudeći nema imovine, niti pravnog naslednika.

Osnivač firme je već propao, a direktor osnivača je iz Srbije.

Prema podacima iz sudskog registra, “Nefa nameštaj” u Bijeljini je, uz osnivački ulog od jednu KM, prošle godine osnovala firma “Holodeks” iz Beograda. Ta je firma osnovala i “Nefa nameštaj” u Srbiji, koji je ojadio mnogo veći broj kupaca.

U centralu “Holodeksa” na Novom Beogradu, kako piše Blic, 23. maja su upali prevareni kupci i naplatili se tako što su odneli računare, televizore i stolice, pa čak i kablove, koje su počupali iz zidova. To je faktički bio i kraj “poslovanja” osnivača “Nefa nameštaja” iz Bijeljine.

PROČITAJTE JOŠ
Šta se krije iza stečaja firme “Nefa nameštaj” u RS: Opljačkali kupce i državu, pa ZATVORILI SALONE
Nekoliko dana kasnije potvrdio je to i direktor “Holodeksa” Vitalij Sergejev, koji je, kao i vlasnik Andrej Hodasević, zbrisao iz Srbije. Sergejev se javio iz Rusije s porukom u stilu “izvinjavam se svima, ali ovo je kraj”.

Prema podacima iz registra Privrednog suda Bijeljina, direktorka “Nefe” u Bijeljini je Jelena Ćirković iz Zvornika, ali kako navode naši izvori, većinu poslova je sklapao Nenad Rikić iz Bijeljine, koji je bio direktor “Nefa nameštaja” u Srbiji sve do februara.

“Nefa” je imala u BiH 13 salona u zakupljenim lokalima na najatraktivnijim lokacijama u Banjaluci, Bijeljini, Tuzli, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Zenici, Derventi, Gračanici i Doboju. Kao rukovodilac svih salona u registru se navodi izvesni Slaviša Mitrović.

Vlasnici lokala su se, kao stari vukovi balkanskog biznisa, na vreme naplatili.

– Dugovali su mi tri zakupnine, pa kad sam vidio šta će biti, uzeo sam od njih nameštaj, dok ga je još bilo u magacinima – kaže jedan od njih za Srpskainfo.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura