logo.gif


Shimmer - Podmukao način krađe sa kreditnih kartica Print E-mail
ImageO krađama novca sa kreditnih kartica smo pisali dosta u prethodnim godinama, a onda su se pojavile kreditne kartice sa čipovima što je vlsnicima kartica pružalo kakvu takvu zaštitu. Međutim, prevaranti su izmislili shimmer...

Pre shimmer-a postojali su skimmeri koji su bili dosta glomazniji i mogli su se videti golim okom kada se postave na bankomat, ali shimmer je mnogo manji i postavlja se direktno u otvor bankomata.

Policija ga je otkrila slučajno. U stvari otkrili su ga oni koji popravljaju i prazne bankomate kada se jedna od mušterija požalila da ne može da "ugura" karticu u banomat.

Radnici održavanja su rasklopili ceo mehanizam i videli parče plastike debiljine tek oko dva mikrona u kome su se nalazili čipovi i elektronika.

Nakon kraćeg istraživanja shvatili su da se radi o novoj verziji skimmera i pozvali su policiju.

Ne zna se tačan broj prevarenih jer su shimmer-i postavljeni po bankomatima širom sveta.

Veliki problem je što su nevidljivi i lako se instaliraju i teško da će ga neko otkriti dok se ne rastavi ceo otvor za ubacivanje kartica.

Shimmer u bukvalnom prevodu znači nešto kao svetlucanje ili odblesak i zaista kada pogledate karticu, tačno tako i izgleda... odlično se uklapa u ceo mehanizam za očitavanje kartice sa razlikom da pod određenim uglom plastika svetluca.

Još jedan problem sa shimmer-om je da mogu da ga otkriju samo radnici održavanja pa smo zbog toga svi potencijalne žrtve.

Jedina zaštita su bankomati unutar banaka, ali šta sa onima koji su dostupni celu noć?

 Image

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura