logo.gif


Tinejdžer prikupljao pomoć ZA DEVOJČICU KOJA NE POSTOJI Print E-mail
Ova prevara ne da ne jenjava, nego se još više širi. Evo jedan primer iz susedne Hrvatske:

ImageLažna humanitarna akcija za Kristinu Omić, izmišljenu 5-godišnju devojčicu iz Osijeka, dobila je epilog u utorak kada je u Kaptolu nedaleko od Požege uhapšen 19-godišnji D. Z. kojeg policija sumnjiči za prevaru.
Besramno iskorišćavanje ljudske empatije prema "bolesnoj devojčici". Samo tri dana nakon što je Marija Mihelić, novinarka "Glasa Slavonije", razotkrila lažnu humanitarnu akciju kojom se putem Fejsbuka prikupljao novac za "Kristinino" lečenje, pao je mladić koji se krio iza ove prevare. Međutim, policija u tome i nije imala pretežak posao jer je ovaj besramni "genijalac" kao račun za uplate donacija za "lečenje" naveo broj svog bankovnog računa.

Sve izmislio

- Protiv 19-godišnjaka sledi krivična prijava za prevaru jer je putem društvene mreže lažno prikupljao novčanu pomoć za lečenje osobe čije je podatke izmislio. Za broj računa za donacije stavio je broj svog bankovnog računa - izvestila je Nikolina Janković, portparolka PU požeško-slavonske. Dodala je da se iznos uplaćenog novca još utvrđuje, kao i ko su sve osobe kojima je naneta imovinska šteta.

"Akcija" se događala tokom februara, a proteklih dana brojni su građani na društvenim mrežama komentarisali da su naseli na priču i uplatili novac. Navodno je bilo građana koji su, potreseni pričom, uplatili i po 5.000 kuna (oko 700 evra). U Kaptolu - šok i neverica.

- Nikad ne bih pomislio da je on u stanju tako nešto da učini, iako nam je svima bilo sumnjivo što je u poslednje vreme počeo da nosi markiranu odeću i obuću, a što pre nije bio slučaj. Njegovi nisu bogati ljudi, imaju dovoljno za normalan život, ali im se deca sve donedavno nisu isticala nekom brendiranom odećom - rekla je grupa mladića i devojaka u lokalnom kafiću.

Stranica ugašena

Ekipa "Jutranjeg" je pokušala da stupi u kontakt i s D.Z. i njegovom porodicom, ali se nisu javljali na pozive. Njegov otac u Kaptolu je poznat kao marljiv i pošten čovek koji se bavi poljoprivredom i šumarstvom.

- Evo, danas je već četiri puta dovezao drva iz šume. To je divan i vredan čovek, a sin mu je, izgleda, žešći mangup. Ne znam je li tačno, ali čuli smo da je prošle godine i od svog dede izmuzao neku lovu - rekao je jedan stariji meštanin Kaptola koji se ipak iznenadio kad je čuo za prevaru.

Mladić je napisao da devojčica ima Arnold-Kjarijevu malformaciju prvog stepena, epilepsiju... i da joj za operaciju u Čikagu hitno treba 80.000 dolara. Navedena je čak i adresa u Osijeku na kojoj devojčica živi, a novinarka Mihelić je proverom utvrdila da ta adresa ne postoji, kao što ne postoji ni navedena devojčica. Nakon objave teksta u "Glasu Slavonije" stranica je ugašena, a D.Z. se povukao i sa društvenih mreža, ali nije uspeo da umakne jer je ostavio tragove.

blic.rs
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura