logo.gif


Pogrešna uplata Print E-mail
ImageSudeći po podacima svetskih institucija koje prate prevare širom sveta, ova prevara uzima milijarde dollara godišnje a samo u 2017 godini je zabeležen ast po prijavama korisnika, za 2200%. O čemu se radi? Najlakše se ova prevara može objasniti slučajem iz Đakova gde je savesni službenik uplatio 50,000 evra u Veliku Britaniju verujući da je dobio email od gradonačelnika:
"Hrvatska opšština Đakovo ostala je bez 50.000 evra zbog poruke upućene putem elektronske poššte u kojoj je navodno gradonačelnik Marin Mandarić tražžio da se novac hitno prebaci na račun u Velikoj Britaniji, a "savesni služžbenik" Slavko Troha, kako prenosi "Glas Slavonije", odmah je izvrššio uplatu"..

Sa malim kompanijama ova prevara neće proći, ali sa velikim je problem jer one imaju mnogo plaćanja, mnogo dobavljača, davaoca usluga i slično...pa je teško ispratiti sve.

Na email stižu nalozi od direktora (naravano lažni) gde se traži da se uplati određeni iznos na neku firmu ili račun u inostranstvu.

Neretko, službenici se boje da zivkaju direktora za svaku sitnicu, pa lako može da se desi da neka uplata i prođe.

Zbog ovoga je ova prevara i dobila nagli skok u poslednjih par godina.

Emailovi su originalni, jer ih prevaranti dobiju od firme koju pokušavaju da prevare, a onda naprave vernu repliku emaila pa samim tim ne izgleda sumnjivo.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura