logo.gif


Kada su zatražili platu, rekla im je: “Ne! Da vas moje oči više ne vide”” Print E-mail
Image“Otišli smo prije 15 dana ja i djevojka kao par raditi kao ispomoć u kuhinji. Radi se o L. in der B. restoranu drže vlasnici iz BiH, bračni par K. i M. K.. Lako smo se dogovorili za posao sa njima. Po dogovoru trebali smo imati mjesečnu zaradu od 1000 eura, smještaj i hranu. Po dolasku na mjesto rada zatekli smo stvarno ok i uredan smještaj s čim smo bili zadovoljni. Po dolasku odmah je dogovor bio prekršen jer nam je rečeno da ćemo osim u kuhinji raditi i druge poslove kao što su čišćenje, unošenje robe u skladište, itd. Na što smo pristali vjerujući da je tako najbolje za nas, pošto smo došli iz daleka i došli smo da zaradimo. (pismo prevarenih osoba) Kada smo počeli s radom krenulo je psihičko maltretiranje. Glavna (i jedina) kuharica uz konstantnu galamu, vrijeđanje i mobing provodila je te radne dane koje smo tu bili. Ona je vlasnica M.K.. Bilo je dana kada zbog količine posla nismo stizali ni jesti do završetka posla, a to je obično bilo iza 23h. U zadnju nedjelju ta “šefica” dolazi ko po običaju na****na na posao i kreće iživljavanje na nama. Djevojku naziva “čmolja” a mene da nisam normalan i riječima “gubite mi se s očiju” izbacuje nas iz kuhinje. Tada smo se spremili i odlučili napustiti posao i vratiti se kući za BiH.

Uredno sam od nje i njenog muža zatražio da nam isplate onoliko koliko smo radili na što je ona rekla “ne i ponovila “da vas moje oči ovdje nisu vidjele”. Napustili smo stan sa samo 50 eura u novčaniku, u stranoj zemlji bez znanja jezika, i 1700km daleko od kuće. Uz pomoć momaka koji su u blizini držali pizzeriju uspjeli smo kontaktirati rodbinu u BiH koja je nakon toga kontaktirala našu familiju i prijatelje po Njemačkoj. Uz pomoć jednog Nijemca s kojim smo se nekako sporazumjeli na engleskom uspjeli smo doći do stanice u gradu Dortmundu gdje smo i noćili u holu stanice. Ujutro smo trebali da se prebacimo do Ulma, gdje nas je čekala moja rodica. Prevoznik Kantić čijim se vozačima ovim putem puno zahvaljujem uzeo nas je povući do Ulma bez plaćanja karte do dolaska tu. Korektno su nas ponudili kafom, hranom i pokušavali nas utješiti. Ja im se ovim putem od srca zahvaljujem.

Uspjeli smo vratiti se za BiH, naši poznanici i prijatelji kontaktirali su navedenog K. K. da vide u čemu je problem i da nam isplati barem ono što smo radili, a njegov odgovor na sve je da nas ne poznaje, da nikada kod njega nismo radili i prijeti policijom. U međuvremenu je izbrisao FB profil i Viber.

Moje upozorenje svima da ni za živu glavu ne javljaju se na njihov oglas, jer ce 100% tražiti nove žrtve. Ako ste hljeba željni nemojte ići jer ćete proživjeti pravu patnju i agoniju. Eto nadam se da će naša priča pomoći barem nekom da ne nasjedne kao mi.”
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 3 guests online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura