logo.gif


Ako ih starije osobe odbiju, prijete zvanjem policije Print E-mail
ImageNEKOLIKO desetaka tisuća kuna plijen je prevaranata koji su u ponedjeljak lažnim predstavljanjem prevarili tri starije osobe u Zagrebu pa policija ponovno poziva građane, posebno one starije dobi, da nepoznate osobe ne puštaju u svoje domove i ne komuniciraju s njima, nego o svemu obavijeste policiju.
Ulaze u domove starijim ljudima i varaju ih

Prvi slučaj dogodio se oko 10 sati u Zapoljskoj ulici na Peščenici, gdje je 89-godišnjak u stan pustio prevarante i predao im više tisuća kuna. Isto je oko 12:30 sati na Trešnjevci učinila i 85-godišnjakinja te također ostala bez više tisuća kuna, kao i 90-godišnjakinja iz Sesveta kojoj je nepoznata ženska osoba, također joj se lažno predstavivši, ukrala nekoliko desetaka tisuća kuna.

Zagrebačka policija u utorak ponovno upozorava građane da, susretnu li se s nepoznatim osobama koje pokušavaju ući u njihove domove i doći u posjed novca, takve osobe nipošto ne puštaju u domove niti im predaju novac ili druge vrijednosti.

Predstavljaju se kao djelatnici banke, maserke ili policajci

U policiji navode kako se uglavnom radi o prevarantima koji se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, maserke ili policijski službenici, te iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba.

Najčešće se starijim osobama lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici koji nude besplatnu masažu kako bi ušli u stan. No dok jedna osoba masira žrtvu, druga pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana, ili kroz otključana vrata u stan uđe treća osoba koja također krade novac ili nakit.

Do svojih žrtava prevaranti također dolaze lažno se predstavljajući telefonom kao zaposlenici banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok, te da će doći na njihovu adresu kako bi preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti.

Ako ih starije osobe odbiju, prijete zvanjem policije

Ako osoba odbije posjet lažne zaposlenice, prijete zvanjem policije, privođenjem i pretragom stana.

Prevaranti se često predstavljaju i kao policajci koji su pronašli počinitelja nedjela, pa osobama najave da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu, nakon čega im žrtva lakovjerno preda te stvari.

Lažni djelatnici porezne uprave, pak, prvo telefonom uvjere svoje žrtve da su dobili povrat poreza, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos, a nakon čega im žrtve prevare predaju novac.

index.hr
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura