logo.gif


Varaju trudnice Print E-mail
ImageU Srbiji posluje više od 100 agencija koje su čitav biznis zasnovale na lažnom zapošljavanju trudnica kojima samo "na papiru" daju velike plate da bi nakon porođaja uzimali veći deo njihove porodiljske naknade, varajući tako i mlade mame i državu. Iako ih i sada ima stotinak, velike su šanse da će ih biti sve manje i manje, jer im nov način obračuna naknade za vreme porodiljskog odsustva, za koji se gleda poslednjih 18 meseci, ne ide na ruku.

Dok je rok za obračun bio 12 meseci prevara je dugo funkcionisala bez greške, a ove agencije vrebale su trudnice i u porodilištima.

- Agencija ponudi nezaposlenoj ženi koja je u trećem mesecu trudnoće da je prijavi kao zaposlenu, ali joj u isto vreme daje i da potpiše blanko otkaz. Šest meseci joj isplaćuju platu u visini od 500.000 dinara, da bi joj, kada ode na porodiljsko od države sledovalo 250.000 dinara - objašnjava izvor Telegrafa dobro upućen u ovu vrstu prevare.

Kada ženi legne novac na račun, ona ga podiže i 200.000 dinara vraća agenciji, a 50.000 ostavlja sebi. Posle porodiljskog se aktivira blanko ostavka, ali tu nije kraj prevarama, jer se trudnica prijavljuje i na Nacionalnu službu za zapošljavanje i još jedan period dobija naknau i od njih.

Pretpostavlja se da u Srbiji na ovaj način vara državu 100 agencija koje su registrovane kao DOO, kao agencije za knjigovodstvene usluge, agencije za pomoć u kući, agencije za zapošljavanje...

Kako saznajemo, uvidom u poslovanje nekih od njih može da se vidi da zapošljavaju isključivo trudnice, a neke od njih država je odvela i na sud, jer je samo u ovim ekstremnim slučajevima, gde se određuje plata od pola miliona evra, oštećena za oko 124 miliona dinara.

- Najviše ovakvih agencija registrovano je u Beogradu. Bio je slučaj da je osnivač firme u inostranstvu i sebi uplaćuje minimalne doprinose, zaposenih nema, a trudnu ženu postavio je za direktora i odredio joj platu od 500.000 dinara. Posle šest meseci ona odlazi na bolovanje i uzima novac iz državnog budžeta - kaže izvor Telegrafa.

Kao primer navode jedan još luđi slučaj. Muškarac ima firmu sa desetak zaposlenih, među kojima je i njegova žena. Svi imaju platu 25.000 dinara, a onda on zatrudni, on otpušta (bar na papiru) sve radnike i njoj isplaćuje milion dinara na ime zarade.

To traje sve do prestanka porodiljskog odsustva kada je vraća na posao i na staru platu, a zapošljava "ponovo" i ostatak radnika.

- Kada su ga na sudu pitali zašto je povećao ženi platu rekao je da je u to vreme doonela klijenata i poslova koliko i svi zajedno i hteo je da je nagradi. Sudija ga je pitao zbog čega joj je onda vratio platu na minimalac, a on je objasnio kako je ženu udario materinski instinkt i sad više ništa ne radi, samo misli na bebu - pričaju dobro upućeni za Telegraf.

Trenutno je u Srbiji 45.000 majki na porodiljskom odsustvu, a ovakvih prevara biće sve manje jer se računica prevarantima više ne isplati. Na žalost, sve su šanse da ni ovim agencijama država neće moći da doaka, jer su ovu prevaru izvele po zakonu, koliko god to zvučalo paradoksalno.

(Gorica Avalić/ This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it )


 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura