logo.gif


Kupite robu na internetu i verovatno nećete dobiti novac nazad (ako niste zadovoljni) Print E-mail
ImageTrgovac je dužan da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana raskida ugovora vrati potrošaču sav plaćeni novac.

Ukoliko kupujete robu preko interneta imate pravo da je u roku od 14 dana vratite bez ikakvog objašnjenja, iako će mnoge firme koje na ovaj način nude svoje proizvode pokušati da vas ubede u suprotno. Sve je više firmi koje nude robu preko sajtova, Fejsbuk ili Instagram stranica. Mnoge od njih posluju po zakonima, ali takođe je sve više onih koje ispod proizvoda koji nude stavljaju obaveštenje "Ne vraćamo novac".

To ne samo što nije pošteno, već je i nezakonito, jer svako ko kupi nešto van prodavnice, bilo da je pazario preko interneta, kataloga ili na nekoj promociji, ima zakonski rok od 14 dana da se predomisli, da kupljeno vrati i da u istom roku dobije novac nazad.

Ne samo da kupac ima pravo da vrati kupljeno, već prodavac sam ima obavezu da ga o toj mogućnosti sam obavesti.

- Uz robu koju isporučuje, trgovac je dužan da dostavi potrošaču račun, obrazac za odustanak od ugovora i predugovorno obaveštenje, zatim garantni list ukoliko je ugovorena garancija, kao i uputstvo za upotrebu i montažu na srpskom jeziku ukoliko je reč o isporuci tehničke robe - stoji u zakonu.

Ukoliko potrošač iskoristi svoje pravo i odustane od kupovine, trgovac je dužan da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana raskida ugovora vrati potrošaču sav plaćeni iznos.

(G. Avalić/ This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it )
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura