logo.gif


Lažni sajt prodavao avio karte za 1 Dollar Print E-mail
ImageNa socijalnim mrežama u Makedoniji nedavno se pojavila lažna internet stranica sa sličnim imenom kao niskobudžetna aviokompanija Vizer koja je nudila čak dve avionske karte za samo jedan dolar! Na njihovom sajtu je stajalo da se ovako jeftine karte nude u okviru „obeležavanja 15-godišnjice aviokompanije“. Na ovu lažnu internet stranicu naseo je veliki broj građana, koji su se potom na svojim Fejsbuk profilima hvalili da su jeftino kupili avionske karte i zahvaljivali se Vizeru na promociji.

Šok je usledio kada su nedugo potom shvatili da su bili prevareni i da je reč o lažnoj internet stranici, pa su masovno počeli da se javljaju u banke i od službenika traže da im hitno blokiraju platežne kartice.

Prevareni su preko socijalnih mreža upozoravali i druge ljude koji su naseli na obmanu i lažnu Vizer stranicu, preporučujući im da se hitno jave u svoje banke i blokiraju račune ako ne žele da se probude sa nulom denara na svojim platežnim karticama.

Isti apel su preko svojih oficijlnih internet sajtova uputili i iz banaka u Makedoniji savetujući svoje klijente da širom otvore oči i dobro provere ime internet stranice pre nego što unesu lične podatke i podatke sa svojih platežnih kartica.

Prodaju jeftinih avio karata preko lažne veb stranice istražuje policija. Prikuplja podatke da bi utvrdila koliko građana je naselo na primamljivu ponudu – dve avio karte za jedan dolar.

- Sektor za kompjuterski kriminal i digitalnu forenziku preduzima mere i aktivnosti ca siljem prikupljanja informacija o oštećenim osobama, kao i informacije o mogućim počiniocima i drugim osobama uključenim u prevaru i krađu podataka - kažu u MUP.

Prema podacima Asocijacije za e-trgovinu, unazad godinu dana znatno je povećana kupovina preko interneta. Skoro 20 procenata stanovništva Makedonije je nabavilo neki proizvod ili su uslugu platili unoseći podatke sa svojih bankarskih kartica.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura