logo.gif


Criptovalute i rudarenje bez Vašeg znanja Print E-mail
ImageO kriptovalutama smo pisali pre, pa nema svrhe da se ponavljamo. Da bi došli do kripto valuta, morate ili da trgujete ili da "rudarite"..Prvo je podložno velikom riziku, a rudarenje troši puno struje, zahteva jake grafičke kartice i dugotrajan je proces sa jako slabim rezultatima. Ipak, na rudarenju može nešto da se zaradi. Ovde su prevaranti pronašli svoju šansu.
Prvo da objasnimo šta je rudarenje. Evo jednog dobrog teksta sa sajta http://onlinetrziste.com:

Rudarenje kripto-valuta (Mining)

Prilikom “rudarenja” kripto valuta “rudari” mogu koristiti grafičku karticu računara, GPU mining (GPU rudarenje) ili procesor računara, CPU mining (CPU rudarenje). Generalno, najčešće se koristi CPU rudarenje jer svaki računar ima procesor koji se može iskoristiti za rudarenje kripto-valuta. Sa druge strane, svi računari nemaju kompatibilnu grafičku karticu koja se može iskoristiti za GPU rudarenje.

Rudarenje kripto-valuta obuhvata dve funkcije:

Dodavanje transakcija u blockchain,
Objavljivanje nove valute.
Pojedinačni blokovi koje dodaju rudari treba da sadrže tkz. dokaz o radu (“proof-of-work”, skraćeno PoW).

Rudarenje je proces potvrđivanja transakcija i dodavanje njihovog zapisa u javnu knjigu kako bi se generisale nove jedinice valute. Za rudarenje vam je potreban moćan računar i poseban program koji pomaže rudarima da se takmiče sa drugima u rešavanju složenih matematičkih problema. Ovaj proces rudarenja zahteva računar ogromne snage, što podrazumeva da više košta.

U redovnim intervalima, rudari bi pokušali rešiti blok koji ima podatke o transakciji koristeći kriptografske “hash” funkcije. Vrednost “hash” je numerička vrednost fiksne dužine koja jedinstveno identifikuje podatke. Onaj ko prvi reši problem, biće smatran onim ko je iskopao, rudario (mined) blok i stoga ima pravo da bude nagrađen. Takođe, važno je napomenuti da je mnogo jeftinije i lakše rudariti nove kripto-valute koje imaju manju tržišnu vrednost.

Nagrada za rudarenje Bitcoin bloka sada iznosi 12,5 Bitcoin-a. Na sajtu coinmarketcap.com pogledajte koliko to vredi pa recite da li je rudarenje isplativo ili ne!

Ranije su se rudarenjem kripto-valuta bavili samo zaljubljenici u kriptografiju. Međutim, astronomska rast popularnosti i vrednosti kripto-valuta pretvorio je rudarenje u vrlo unosan posao. Shodno tome, veliki broj ljudi i kompanija počelo je da ulažu u skladišta i hardver s ciljem rudarenja kripto-valuta.

Kako bi mogli da se takmiče da kompanijama koje su se uključile u rudarenje, pojedinačni rudari su počeli da se priključuju tkz. bazenima, kombinujući svoje resurse. Većina ovih bazena za rudarenje kripto-valuta koncentrisana je u Kini, tačnije 81%.

A SADA, DGE SU SE "UKOPALI" PREVARANTI:

Umesto da koriste svoj kompjuter i svoje grafičke kartice za rudarenje, prevaranti su našli način da zaposle Vaš kompjuter da radi za njih a da Vi niste ni svesni toga.

Ova vrsta prevare se zove "Cryptojacking" (Bukvalan prevod bi bio otimanje cripto valuta) i svake godine evolvira u nešto veće i mnogo složenije od ranijih godina.

Sada su prevaranti došli do stadijuma kada mogu da koriste Vaš računar a bez da Vi morate da instalirate bilo šta na svoj kompjuter.

Obično, da bi došli do Vašeg kompjutera, Vi morate da odete na njihov sajt ili da otvorite email koji su Vam poslali, i da kliknete na link, sliku, tekst ili bilo šta što u sebi sadrži kod koji preuzima upravljanje Vašim računarom.

Ako su preuzeli Vaš kompjuter ili telefon, on će usporavati rad, trošiti više struje ili baterije, ili će jednostavno u jednom momentu da Vam padne sistem, a da niste ni svesni šta Vam se dešava.

ZATO: NEMOJTE DA IDETE NA SUMNJIVE SAJTOVE NITI NA SAJTOVE SA BOMBASTIČNIM IZJAVAMA ILI SLIKAMA, INSTALIRAJTE DOBAR ANTIVIRUS, I NEMOJTE DA KLIKĆETE NA SLIKE A POGOTOVO NA LINKOVE, MA ŠTA ONI BILI.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura