logo.gif


Ofarbana tuna i lažni rezanci Print E-mail
ImageProdavnice u Evropi pokazale su se pune otrovne i lažne hrane, nakon što je u okviru istrage Evropola zaplenjeno 3.600 tona neispravnih namirnica. Istragom se bavio i Interpol, a pokvareno meso, hemijski obojena tuna, lažno mleko u prahu, otrovni jogurt ili rezanci sa boraksom i formalinom neki su od proizvoda serviranih na tanjirima širom sveta. Do sada je od decembra 2017. do marta ove godine, u 67 zemalja zaplenjeno je više od 3.620 tona i 9,7 miliona litara falsifikovane ili nestandardne hrane i pića, što je rezultat više od 41.000 provera sprovedenih u prodavnicama, na aerodromima u morskim lukama ili u fabrikama. Vrednost ove robe procenjena je na 55 miliona evra.

- Rezultati akcije pokazuju šta se sve može uraditi kako bi se zaštitili kupci širom sveta udruženim snagama. To je pretanja koja zahteva mađunarodnu saradnju - rekao je Jari Liku, šef Evropskog centra za teški iorganizovani kriminal Evropola. Nakon četvoromesečne istrage uhapšeno je 749 ljudi, a Evropol nastavlja sa akcijama.

Belgija

Belgija je zatvorila svoju glavnu fabriku za preradu mesa, a supermarketi su povukli mesne proizvode sa rafova posle skandala sa trulim mesom. Optuženoj kompaniji ukinuta je dozvola za rad, pošto su provere pokazale potencijalni zdravstveni rizik u uzorcima mlevenog goveđeg mesa. Kontrolom su u mesu namenjenom ljudskoj ishrani nađeni delovi mesnog otpada i komadi trupa koji se koriste za ishranu životinja.

Španija

U ovoj zemlji uhapšene su četiri osobe, a zatvorena je fabrika koja je pakovala falsifikovano mleko za bebe namenjeno Kini. Oduzeto je osam tona tog "mleka" u prahu, koje je nabavljeno u Poljskoj za jedan evro po kilogramu.

Sam po sebi prah nije štetan, ali nema nikakve hranljive vrednosti neophodne za život beba.

Francuska

Zaplenjena je kvarljiva roba i 60 litara goriva i sirovina namenjenih za ilegalno rudarstvo zlata.

Velike prevare sa tunjevinom

Riba je posebno istraživana u 11 zemalja i to je prvi put da je bio u pitanju ciljani proizvod. Nezakonite prakse uključuju korišćenje zamenskih vrsta riba, koje su lažno predstavljane kao sveže.

U ovom slučaju hemijski je tretirana farbama kako bi umesto na konzerviranje išla u prodaju kao sveža. Oduzeto je više od 51 tone ribe.

Akcija Interpola

Istim poslom se pozabavio i Interpol, koji je otkrio 50 kriminalnih mreža koje se bave prevarama s hranom. U Indoneziji su zaplenjenje velike količine lažnog alkohola, nakon što je 60 ljudi umrlo od trovanja. Sprečena je prodaja dve i po tone rezanaca "začinjenih" formalinom.

Vijetnamske vlasti su zaplenile tonu i po monosodijum glutamata, vrlo otrovnog aditiva koji je "pojačavač ukusa" za, inače, bezukusnu hranu. Nađeno je i deset tona rezanaca s boraksom.

Rusija

U Rusiji su otkrivene 48 "podzemnih" fabrika, uglavnom alkohola i duvana
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura