logo.gif


Sladoled Print E-mail
ImageVećina sladoleda jednog poznatog proizvođača sadrži opasnu supstancu karagenan, koja je jedan od glavnih izazivača raka debelog creva i koja je još pre šest godina bila na listi zabranjenih aditiva u zemljama Evropske unije.
Roditelji, nažalost, nisu ni svesni da dok svom mališanu kupuju omiljeni letnji slatkiš plaćaju i opasan dodatak, koji se najčešće krije iza oznake E 407, a Vladimir Kovčin, jedan od najpoznatijih srpskih onkologa, kaže za „Alo!“ da deca ne bi trebalo da unose nijedan proizvod koji sadrži emulgator E 407, ali ni ostale emulgatore, jer su potencijalni izazivači raka.

 Kod dece je metabolizam ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljiviji je od starijih na sve te supstance, pogotovu što je u razvoju. Trebalo bi da deca izbegavaju ne samo sladoled već i sve proizvode koji sadrže taj emulgator - upozorava on.

- Mi ne možemo deci da zabranimo da uzimaju sladoled, ali od jednog-dva nedeljno možda ništa neće biti. Ali mi to ne znamo. Najbolje je da majke prave domaći sladoled kod kuće - naveo je taj stručnjak.

No, "Frikom" se čak nije ni potrudio da kancerogenu supstancu karegenan, prikrije iza oznake E 407, već je na deklaracijama istakao njegovo puno ime, u šta su se uverili i novinari "Alo!". Naime, kupili smo jedan od najprodavanijih sladoleda te kompanije i utvrdili da je sladoled "obogćen", kako piše, karagenanom, potencijalnim izazivačem raka, zabranjenim u dečjoj hrani za evropsko tržište, još pre nekoliko godina.

Kako je svojevremeno objasnio Miroslav Stojišić, doktor veterinarskih nauka, karagenan se koristi kao zgušnjivač, da bi se veštačkim putem dobila gusta masa, koja se može lakše oblikovati i pakovati, ali i koja će duže ostati u istom obliku.

Dodavanjem tog aditiva u proizvode, u kombinaciji sa voćnim sirupima, vodom, mlekom u prahu i brojnim štetnim sastojcima i emulgatorima za jači ukus i boju, dobija se proizvod kojem nije mesto na tržištu. Ta veštačka masa sa jakim pojačivačima daje lažni ukus, pa potrošači misle da zaista jedu sladoled od čokolade, vanile, jagode, banane i da u njima ima voća.

- On izaziva rak debelog creva jer se lepi za njegovu sluzokožu. Onda se prilikom defekacije odlepljuje, praveći rane na sluznici. Takve rane su, u stvari, pogodno tle za nastanak raka debelog creva, ali i drugih bolesti - naveo je on i objasnio da je karagenan dozvoljen u količini od najviše 0,5 odsto proizvoda u jednom pakovanju, ali se analizom proizvoda obično utvrdi da je prisustvo sporne supstance dvostruko veće od predviđenih normi.

S svojim kolegama se slaže i Zlatko Bokun, abdominalni hirurg, koji kaže da u poslednje vreme viđa sve mlađe pacijente koji su oboleli od raka debelog creva.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura