logo.gif


Kokosovo ulje Print E-mail
ImageUvek mi je bilo čudno što ovo ulje, pa i palmino, nazivaju čudotvornim i odličnim jer znam još od pre mnogo godina da su prepuni zasičenih masti...ipak, ajde da vidimo šta drugi kažu za ovo ulje: Pre nekoliko godina čitav svet je odjednom poludeo za kokosovim uljem - blogerke su počele da ga guraju u kafu, u salatu, u sendviče, čorbe, pa čak i u slatkiše, tvrdeći da je u pitanju najzdravije ulje na svetu. Kao što to obično biva sa svakim hajpom, i ovog puta se ispostavilo da su se ljudi malo zaneli - jer lekari tvrde da "magično" kokosovo ulje baš i nije toliko zdravo koliko smo mislili.

Novo istraživanje Američke kardiološke asocijacije pokazuje da kokosovo ulje sadrži puno zasićenih masti koje podižu "loš" holesterol - što je jako čudno, budući da je ovo ulje dugo nazivano "zdravom masnoćom" i preporučivalo se svima koji žele da se hrane zdravije. Sprovedeno je sedam kontrolnih studija i u svakoj su došli do istog rezultata - konzumiranje kokosovog ulja povećava LDL holesterol (glavni uzročnik blokade i zakrčenja arterija) kao i HDL, poznatiji kao "dobar" holesterol, koji vam pomaže da očistite krvne sudove. Međutim, promene nivoa HDL holesterola nisu direktno povezane sa promenama kardiovaskularnog zdravlja, dok između LDL holesterola i srčanih problema postoji veza.

nikakvih poznatih korisnih efekata po srce, pa zbog toga preporučujemo da ga ne koristite", zaključili su iz Asocijacije.

Iznenađujuće je da kokosovo ulje sadrži čak 82 procenta zasićenih masti, što je daleko više od putera (63 procenta) i masti (oko 50 procenata). Kako je onda, pobogu, ovo ulje postalo poznato kao jedna od najzdravijih namirnica na svetu? Pa, marketing, za početak. Pored toga, istraživanja koja su pokazala da kokosovo ulje sadrži puno masti zvanih trigliceridi srednjeg lanca (čuveni MTC) značajno su doprinela popularnosti ovog ulja, jer se veruje da MTC masti mogu da ubrzaju metabolizam znatno brže od triglicerida dugog lanca, koje inače pronalazmo u većini ulja i masti. Nažalost, istraživanje koje je pokazalo da MTC iz kokosovog ulja ubrzava metabolizam je koristilo posebnu vrstu ulja koje sadrži 100 procenata MTC-a, dok ovo ulje koje možete da kupite u radnji sadrži tek 13 do 15 procenata - kasnije je novo istraživanje pokazalo da MTC u tako niskim dozama uopšte ne utičena metabolizam niti pomaže u skidanju kilograma. Ali zato povećava holesterol.

Ipak, masti su jako bitan deo ishrane i nije pametno u potpunosti ih izbegavati - ali imajte u vidu da nisu sva ulja niti sve masti iste i da to što neko na netu kaže da je kokosovo ulje "magično" ne znači da tome treba odmah da proverujete.

Izvor: Noizz.rs
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura