logo.gif


Poznati brend traži da zbog nagradne igre slikate ličnu kartu ili kreditnu karticu? Print E-mail
ImageInternet je prepun lažnih nagradnih igara u kojima postoji mogućnost za zloupotrebu ličnih podataka građana koji na njih nasednu, upozava Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Šabić kaže da mu učestalo stižu prijave građana povodom lažnih nagradnih igara koje se postavljaju na društvenim mrežama i preko mobilnih aplikacija.

Organizatori lažnih nagradnih igara se služe nazivom nekog od poznatih privrednih društava ili brendova i od učesnika traže dostavljanje fotografije ili skeniranog ličnog dokumenta, uglavnom lične karte ili pasoša, na kojoj je potrebno da se vidi fotografija tog lica.

Nakon kratkog vremenskog perioda, navedena internet stranica ili nalog na društvenoj mreži na kojoj je postavljena lažna nagradna igra se gasi.

- Pribavljeni lični podaci građana, odnosno kopije njihovih ličnih dokumenata, ostaju u posedu nepoznatih lica, sa ne malom verovatnoćom da mogu biti zloupotrebljeni - upozorava poverenik.

Kako se navodi, preko izvora na kojima su postavljene lažne nagradne igre ne može se utvrditi ko iste organizuje, niti sprovesti nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane njihovog organizatora, a u navedenim radnjama prepoznatljivi su elementi više mogućih krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, a koja se vrše korišćenjem interneta - prevara, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga.

Poverenik je u pismu upućenom tužilaštvu, sugerisao da se na ovu pojavu obrati pojačana pažnja. Građane koji mu se obraćaju tim povodom, Poverenik upućuje da podnesu krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Poverenik poziva građane da vode računa o svojim podacima o ličnosti i da se prema njima odnose odgovorno.

Podatke ne treba da olako ostavljaju na internet stranicama, odnosno, ukoliko to nameravaju da čine, treba prethodno da provere da li je ista zvanična stranica tog privrednog društva i da li isto organizuje neku od nagradnih igara, kaže se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura