logo.gif


Voćni jogurti Print E-mail
ImageKad uz prehrambeni proizvod stoji naziv “voćni”, prva je pomisao potrošača da je baza ili barem dobar dio proizvoda dobijen od voća. No, to nije uvek slučaj. Voćni jogurti su proizvodi od fermentiranog mleka, što se postiže delovanjem različitih sojeva dvaju vrsta bakterija (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus).
"Za razliku od običnih jogurta, oni ‘voćni’ sadrže bojila i arome. Slatki su zato što su im dodali šećer, glukozno-fruktozni sirup ili umjetna sladila

Kad uz prehrambeni proizvod stoji naziv “voćni”, prva je pomisao potrošača da je baza ili barem dobar dio proizvoda dobiven od voća. No, to nije uvijek slučaj. Voćni jogurti su proizvodi od fermentiranog mlijeka, što se postiže djelovanjem različitih sojeva dviju vrsta bakterija (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus).

U jogurt koji se zove voćni dodaje se šećer, voće ili pripravci od voća. Udio voća u voćnim jogurtima svakako je manji od deset posto, a slatki okus uglavnom dolazi iz glukozno-fruktoznog sirupa i šećera. Redovan sastojak je i zgušnjivač visokoga glikemijskog indeksa, modificirani škrob. Minimalni udjel mliječne masti u običnim jogurtima je 2,8 posto, a u „light“ jogurtima najviše do 0,9 posto. Mlijeku koje ne sadrži dovoljno mliječne masti dodaje se šećer tijekom proizvodnje, kako bi konzistencija bila zadovoljavajuća. Dobra alternativa voćnom jogurtu je obični sa svježim voćem.

Može mu se dodati kombinacija svježeg i suhog voća te suncokretove, odnosno lanene sjemenke ili orasi. Obični jogurti uglavnom ne sadrže aditive, a u voćnim jogurtima ima bojila, aroma te, osim šećera, katkad i umjetnih sladila.

Mils ima malo voća
Ima tek 10% pripravka od jagode, a ne piše koliki je udjel jagode u pripravku. Sadrži 1,1% mliječne masti. Udio šećera je prihvatljiv. Zgušnjivači su pektin i modificirani škrob. Cijena: 1,89 kn (125 g)

Freska: Najveći udio jagode
Ne piše koliko je šećera. Jagode u Freski je samo 8%, no ipak više od većine! Sol limunske kiseline je prirodni regulator kiselosti, a sok crne mrkve je bojilo. Udio mlijeka je 2,8%. Cijena: 3,89 kn (200 g)

Meggle: Boja je od kukaca
Manje od 6% jagode je u Meggleu. U pripravku su glukozno-fruktozni sirup i brojni dodaci, poput arome i zgušnjivača E1442. Crvena boja se dobiva iz kukaca cochenillelausa. Cijena: 2,59 kn (150 g)

Zott: Nije za "šećeraše"
Jogobella je deklarirana tako da se ne zna udio jagode (osim da je jednoznamenkasta brojka). Uz šećer, ima i glukozno-fruktozni sirup pa je dijabetičari trebaju izbjegavati. Cijena: 2,98 kn (150 g)

Dukat: Umjetna boja i želatina
Dukatov jogurt ima 3,2% mm te nepoznate udjele šećera i glukozno-fruktoznog sirupa. Manje od 5% jagode. Nije za vegetarijance zbog želatine i bojila od kukaca. Cijena: 3,39 kn (150 g)

Tekst preuzet sa www.24sata.hr
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura