logo.gif


Lažna kuvarica Print E-mail
ImageManjak osoblja na Jadranskom moru prisilio je privatnike na očajničke poteze što uvek otvara vrata prevarantima za raznoazne mahinacije. Ovo je jedna od takvih priča: "KRONIČNU potražnju za kuharima u turističkoj sezoni iskoristila je 46-godišnja domaćica iz Zagreba, rodom iz BiH, Senada Š. koja je zahvaljujući manjku te radne snage uspjela zaraditi plaću, iako nikada nije došla raditi, piše Zadarski.hr.

Štoviše, Senada Š., osim što nikada nije uzela ni lonac u ruke, iako su joj ugostitelji uplaćivali novac, za posao kuharice uopće nije bila ni kvalificirana. No to ju nije spriječilo da se dvije godine predstavljala kao iskusna kuharica kako bi vlasnike restorana na obali uvjerila da joj uplate akontaciju.

"Brza i marljiva"

"Brza sam i marljiva. Imam 18 godina iskustva u ugostiteljstvu. Kvalificirana sam kuharica" – stajalo je u Plavom oglasniku na što su nasjeli ugostitelji iz Nina i Krka koji su Senadi Š. kao takvoj isplatili traženi novac, a da nikada nije ni pristupila štednjaku.

"Predstavila se kao Sonja D. iz Zagreba i rekla da će doći u Nin raditi kao kuhar. Dogovorili smo početak rada, plaću i uvjete. Tražila je da joj preko Western uniona pošaljem akontaciju 3.500,00 kuna obećavajući da će odraditi sezonu, što sam i učinio jer mi je trebao radnik", ispričao je istražiteljima vlasnik ugostiteljskog obrta i restorana u Ninu. No, šest dana kasnije kuharica je zatražila još tisuću kuna ovaj put kako bi mogla doputovati u Nin. Tri dana poslije vlasniku lokala je pak rekla da putuje prema Ninu, ali da joj se pokvario automobil te da joj pošalje još dvije tisuće kuna, što je on na kraju odbio.

"Rekao sam joj da popravi vozilo pa da ću joj naknadno poslati novac, na što se ona prestala javljati na mobitel", posvjedočio je ugostitelj iz Nina nakon što je lažnoj kuharici u lipnju 2016.godine isplatio 4.500,00 kuna.

Iako je na kraju sve prijavio policiji, Senada Š. je godinu dana poslije ponovno zaradila, ovaj put pod imenom Mihaela L. Ponovno se predstavila kao kuharica s dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Hrvatskoj i Njemačkoj. Ugostitelj s Krka isplatio joj je 2.950,00 kuna bez da je ikada ušla u njegovu kuhinju. On se, naime, javio na njezin oglas, a onda mu je odmah obećala da će vrlo brzo doći i početi raditi ako joj pošalje 2.800 kuna kako bi mogla svoju baku smjestiti u starački dom. Ne sumnjajući u to, vlasnik lokala joj je preko Western Uniona poslao traženu svotu, na osobne podatke Mihaele, te platio još i proviziju od 150 kuna.
Prijeti joj osam mjeseci zatvora

Senadi Š. u svemu su pomogle stvarne prijateljice čije je identitete preuzela. Kao prethodno od Sonje D., Senada Š. je ovaj put od prijateljice Mihaele L. zatražila da joj ode podignuti novac i preda joj ga, što je ova i učinila, kao i Sonja D. Kada joj se ugostitelj opet javio i ona preuzela novac, počela je tražiti još što mu je postalo sumnjivo, pa je i on na koncu cijeli slučaj prijavio policiji.

Nakon što je uhićena Senada Š. se branila šutnjom, a za prevaru je sada terete riječko i zadarsko tužiteljstvo. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u optužnici podignutoj u ožujku predlaže da se lažnoj kuharici izrekne jedinstvena kazna zatvora od osam mjeseci zatvora jer iza sebe ima već tri pravomoćne presude za prevaru.

Riječko tužiteljstvo pak za Senadu Š. traži kaznu od deset mjeseci zatvora, a u ovom je slučaju optužilo i Senadinu prijateljicu Mihaelu L. za koju traži uvjetnu kaznu od deset mjeseci. I Sonja D. i Mihaela L. policiji su ispričale kako im je Senada rekla da joj novac na njihove račune šalje - rođak".

index.hr
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura