logo.gif


Šta sadrži pasta za zube Print E-mail
ImageUvek mi je pasta za zube, bila upravo to, pasta za zube. Volim paste, nekako mi deluju čisto, ostavljaju osećaj čistoće u ustima, a dok sam bio klinac, pojeo sam je mnogo. Ali, onda smo odrasli, i shvatili da sve paste nisu tako čiste a pogotovo ne zdrave. Prilikom pranja zuba, najveći efekat imaju mehanički pokreti četkicom koji uklanjaju ostatke hrane, a ne sastojci iz paste za zube koju nam predstavljaju kao svemoguće sredstvo. Zato bi trebalo da izaberemo pastu koja ima najmanje štetnih sastojaka. Evo kojih:

NATRIJUM LAURIL SULFAT

Zbog ovog sastojka zubna pasta ima tako jak ukus što pojačava subjektivan osećaj čistoće posle pranja. Ali ima i mnogo loših strana korišćenja ovog sastojka, a najgora je ta što može izazvati rak i čir u ustima.

ABRAZIVI

Tipična pasta za zube sadrži 50 odsto ovog sastojka. Agresivni abrazivi (pogotovo u zubnoj pasti za izbeljivanje) mogu oštetiti zubnu gleđ. Zbog toga treba biti veoma oprezan, kada se koriste ekstremni izbijeljivači, da ovog sastojka ne bude previše.

NATRIJUM FLUORID

Dokazano je da fluor sprečava karijes u malim dozama, ali može imati i štetne posledice. Deca su naročito sklona da gutaju pastu za zube i, zbog toga, može doći do trovanja, odnosno mučnine, povraćanja i proliva.


To je uljasta supstanca u pasti za zube, često je napravljena od prirodnih materija kao što je kokosovo ulje, ali zalepi se za zube i potrebno ga je nekoliko puta isprati kako bi se uklonio. Ukoliko glicerin ostane na zubima, moglo bi doći do remineralizacije koja bi se inače prirodno dogodila.

TRIKLOSAN

Mnoge boje se upotrebljavaju u zubnim pastama, uključujući i ovu, koja je povezana s poremećajima u ponašanju i drugim zdravstvenim problemima.

(Telegraf.rs)
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura