logo.gif


Prljavi trgovački trikovi sa mesom Print E-mail
ImagePošto sam i sam "mesaroš" zaista me zabrinjava meso koje kupujemo. Daleko je to od zdravog i kontrolisanog.Evo samo nekih od trikova kojima se koriste prodavci mesa: *Meso koje je već počelo da menja boju i da se suši od stajanja, mesari uvaljaju u pikantne začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete

* Najlakši način da se nekome "uvali" bajato meso je da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi

* U pojedinim mesarama frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo kako bi kupcima meso delovalo kao da je tek izašlo iz klanice

* Pileće, svinjsko i juneće meso umače se u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatan miris od dugog stajanja

* Kako bi delovalo svežije, u meso se dodaju vinobran, limuntus i vitamin C, koji mu veštački produžavaju rok trajanja

* Meso potapaju u vodu, zatim ga dohlađuju u tunelu sa ugljen dioksidom. Na taj način meso apsorbuje vodu, a ne biva duboko zamrznuto, pa se bakterije kojih prirodno ima u mesu u malim količinama, sada podstaknute vlagom, ubrzano razmnožavaju

A sada, još malo strave o mesu koje kupujemo i jedemo:

U 98 kontrola pronađeno je čak 65 nepravilnosti - od loših uslova prodaje i izlaganja hrane, isteklog roka trajanja, nepravilnog deklarisanja do izmenjenih organoleptičkih svojstava mesa i suhomesnatih proizvoda. Imena trgovaca ostaju tajna dok se ne završe prekršajni ili krivični postupci, jer u suprotnom prodavci mesa mogu da tuže Ministarstvo poljoprivrede.

Ono u šta smo sumnjali sada je i potvrđeno. Trgovci nam prodaju pokvareno i zaraženo meso.

To je pokazala vanredna kontrola mesa i prerađevina koju je veterinarska inspekcija sprovela u najvećim trgovinskim lancima u Beogradu. Rezultati su alarmantni - u 98 kontrola doneto je čak 65 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti. Nepravilnosti su bile različite: od loših uslova prodaje i izlaganja hrane, isteklog roka trajanja, nepravilnog deklarisanja do izmenjenih organoleptičkih svojstava mesa i suhomesnatih proizvoda.

Na dodatno ispitivanje inspekcija je poslala 52 uzorka, a van prometa stavljeno je i uništeno 120 kilograma mesa i 43 kilograma prerađevina.

Pored mesa, sporni su i proizvodi od mleka, zatim jaja i riba. Tako je na uništavanje poslato i 21 kilogram proizvoda od mleka, 690 komada jaja i 1,4 kilogram ribe.

- Rezultati pokazuju da problem postoji. Proteklih meseci imali smo česte prijave građana na kvalitet svežeg mesa, prerađevina i drugih namirnica životinjskog porekla. To nam je bio signal da na tržištu nešto nije u redu i pokazalo se da su prigovori kupaca bili osnovani - ispričao je Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu.

Kako je objasnio, nenajavljene kontrole započete su u trgovinskim lancima jer se u njima obavlja najveći deo prometa životinjskih namirnica. Na pitanje ko su problematični prodavci Petrović nije želeo da ih imenuje.

- Vanredna kontrola se nastavlja i proširiće se i na druge trgovine, male mesare, uključujući i druge gradove i proizvođače. Niko u ovoj inspekciji nema nameru da bilo šta krije, a najdrastičniji primeri kršenja propisa biće javno objavljeni. Cilj je da zaštitimo kupce i omogućimo bezbedno tržište. Izgleda da ove kontrole ranije nisu bile toliko učestale - poručio je Petrović.

Međutim, izgleda da nećemo skoro saznati ko prodaje neispravno meso. Kako tvrde u Veterinarskoj inspekciji, oni ne mogu da objavljuju imena trgovaca, dobavljača i proizvođača kod kojih su otkrivene nepravilnosti jer su u obavezi da im ostave rok za "popravni". U protivnom rizikuju da ih prodavci i proizvođači tuže.

- Postupak koji se pokreće na osnovu prekršajne ili krivične prijave nije postupak koji se završava relativno brzo. Ukoliko bi podaci o subjektima kod kojih su uočene nepravilnosti bile objavljeni pre završetka samog postupka, doveli bismo ih u priliku da tuže nadležno ministarstvo zbog povrede ugleda i časti. Mogli bi da tužbom traže nadoknadu štete i izmakle dobiti koju bi ostvarili da njihova imena nisu objavljena i prezentovana javnosti pre završetka samog postupka. U svakom postupku važi pretpostavka nevinosti dok se suprotno ne dokaže pravnosnažnom presudom ili drugom odlukom nadležnog suda - poručuju iz Uprave za veterinu.

Stručnjaci tvrde da je meso u Srbiji veoma lošeg kvaliteta. Jedan od većih problema je to što se godinama u Srbiju uvozi mehanički separisano meso i mesni otpad u kome se nalaze hormoni, antibiotici, teški metali i druge opasne materije. Od toga se proizvode i neke mesne prerađevine, a sastojci koji ulaze u sastav takvih proizvoda ne koriste se ni u ishrani životinja u pojedinim zemljama Evropske unije. Najviše ih ima u pilećim proizvodima. Ništa nije bolje ni sa domaćim proizvođačima.

Bivši načelnik veterinarske inspekcije, doktor veterine Miroslav Stojšić tvrdi da se u meso dodaje sve i svašta.

- Pileće i svinjsko meso koje se može kupiti u prodavnicama u Srbiji poreklom je s domaćih farmi koje rade na veliko. Proizvođači utove pilad za 35-40 dana do tri kilograma žive vage. To je nabildovano mlado meso i puno je vode. Stoka se hrani koncentratom u koji se dodaju hormoni, antibiotici i kokcidiostatici. Ti sastojci se deponuju u mesu i kostima i vrlo su opasni za zdravlje potrošača, naročito dece - ističe Stojšić i objašnjava da su iz tog razloga danas krmenadle bele.

Stoka se hrani koncentratom u koji se dodaju hormoni, antibiotici i kokcidiostatici, koji se deponuju u mesu i kostima i vrlo su opasni za zdravlje ljudi.

Miroslav Stojšić, doktor veterine


informer.rs
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura