logo.gif


Pazite šta bacate u smeće Print E-mail
Image33-GODIŠNJA Kutjevčanka nesvesno je postala nova žrtva kradljivaca ličnih podataka.

Kako piše Glas Slavonije, 33-godišnjakinja je u ponedjeljak prijavila da je još uvijek nepoznata osoba ove godine, koristeći se njezinim ličnim podacima, podigla zajam od nekoliko hiljada kuna koji joj je u ratama došao na naplatu. Policija je pokrenula potragu za kradljivcem identiteta, protiv kojeg sledi kaznena prijava.

Ovo nije prvi primjer krađe na temelju pronađenih računa u smeću. Naime, istoga dana kada je Kutjevčanka prijavila prijevaru, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjaka koji je od prosinca 2012. do ožujka 2014. na području Varaždina, Kuršanca i Koprivnice pretraživši kante za smeće pronašao odbačene račune i druge dokumente s osobnim podacima devet osoba.

Bez njihova znanja i saglasnosti telefonski je zaključio pretplatničke ugovore s dva teleoperatera navevši lične podatke tih osoba, uključujući OIB.

Tako je sklopio ugovore za 25 telefonskih brojeva na ime pojedinih osoba kojima se potom on koristio. Ljudima koji o tome nisu imali pojma napravio je dugove za račune više od 31.000 kuna.

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZOP) savjetuje građanima da, prije nego što račune sa svojim osobnim podacima bace u koš za smeće, dobro razmisle što bi se moglo dogoditi da ih netko pronađe.

index.hr

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 9 guests online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura