logo.gif


3 telefonske prevare Print E-mail
Image1. Građani dobiju poziv s nepoznatog broja telefona, jedan od takvih brojeva je +370 (666) 40 712, a prema pozivnom broju poziv dolazi iz Litvanije. Brojni građani putem Fejsbuka su se požalili da su imali pozive s ovog broja. A sudeći prema komentarima, oni koji su odgovorili na poziv ostali su bez novca koji su imali na računu, dok su oni koji su na pretplati dobili više račune nego obično, u zavisnosti koliko je trajala uspostavljena veza. Pozivi su stizali i s pozivnim brojevima +547 (Francuska) ili +225 (Obala Slonovače).
2. Građanima u BiH stizale su SMS poruke sledećeg sadržaja: „Usamljen si, treba ti društvo, čekaju te devojke koje mogu da ostvare sve tvoje fantazije, pozovi 094270131.“ Iako je u pitanju poruka, smisao prevare je isti, jer, ako pozovete ovaj broj, ostaćete bez novca na računu. Ako u prvom slučaju građani mogu videti broj telefona s kojeg dolazi poziv, u slučaju SMS-a broj se ne prikazuje već se prikazuje ime pošiljaoca „Posebna“.

3. Građani ponovo dobiju poziv, a prevara funkcioniše tako što poziv stiže s nepoznatog broja, nakon čega glas s druge strane upita „Can you hear me?“ (Čuješ li me). Poenta je snimiti vaš odgovor „da“, kako bi ga mogli da ga koristie pri kupovini i finansijskim transakcijama u tuđe ime. Ti takozvani glasovni potpisi, upotrebljavaju se u kompanijama koje od klijenta traže potvrdu promene računa ili novčanih transfera. Iz „BH Telecoma“ ranije su u više navrata potvrdili da se ovakvi pozivi najverovatnije koriste za zloupotrebe, da korisnicima Ultra paketa bude skinut novac s kartice nakon što se jave, te su savetovali da se ne javljaju na sumnjive brojeve.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović rekao je za „Avaz“ da se u poslednje vreme pojavljuju nove vrste telefonskih prevara.

- Među najnovijima je i da se uputi poziv i da se korisnik natera da kaže svoje ime i prezime i da na neko pitanje odgovori sa „da“, da bi se taj znak snimio i iskoristio u autorizaciju neke usluge koja se plaća – navodi Mrdović.

On ističe da se većina telefonskih prevara svodi na to da se korisnik na neki način nagovori da pozove broj koji se plaća ili da pošalje SMS na neki od takvih brojeva.

- Veoma je teško zaštititi se od ovih prevara. Ali, vredi ono univerzalno pravilo koje su nas naučili u detinjstvu, a to je da ne pričamo s nepoznatim ljudima – pojasnio je Mrdović.

(Telegraf.rs)
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 2 guests online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura