logo.gif


ŠARGANSKA OSMICA Print E-mail
ImagePruga, koju su svečano otvarali i Milorad Dodik i Boris Tadić i u koju je Republika Srpska uložila 12,5 miliona KM, i ove turističke sezone je pusta.

Posle slikanja za medije, popularni ćiro, najavljen kao hit sezone, netragom je nestao. Tako se 1. jula u Višegradu ponovio scenario već viđen predizborne 2010. Istina, ovog puta “svečano otvaranje” je bilo manje pompezno, ali je delovalo ozbiljnije.
- Vozovi će saobraćati svaki dan i biće redovne linije ukoliko bude bilo zainteresovanosti putnika – rekao je tog dana, nakon potpisivanja sporazuma sa “Srbija vozom”, izvršni direktor Železnica RS za infrastrukturu, Boško Prelić.

Meštani, međutim, tvrde da na živopisnoj turističkoj pruzi Vardište – Višegrad posle 1. jula ćiru više nisu videli.

- Turisti se stalno raspituju, ne mogu da veruju da voza nema kad je na televiziji objavljeno da ima – kaže jedan turistički radnik iz Višegrada.

Vanredne vožnje

Na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Višegrada piše da su “za sada na raspolaganju samo vanredne specijal vožnje, za grupe koje zakupe celu kompoziciju”.

Prvi “svečani doček” atraktivne Šarganske osmice, muzejskog voza, koji inače redovno saobraća u Srbiji, od Šargana do Mokre gore, u Srpskoj je upriličen 2006. Tada se ćiro spustio do Dobruna i na taj način “svečano pušten u saobraćaj”.

Četiri godine kasnije, uoči izbora, turističku prugu su “svečano otvorili” tadašnji premijer RS Milorad Dodik i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, koji su uglas hvalili “projekat od izuzetnog značaja i za RS i za Srbiju”, koji će biti “visoko istaknut na svetskoj turističkoj mapi.”

Samo nekoliko dana nakon velikog spektakla pukla je još veća bruka. Portali su objavili da su šine “turističke pruge” specijalno za tu priliku bile položene na asfalt i da su ih radnici uklonili čim su se kamere ugasile, a Dodik i Tadić otišli. Sa prugom je nestao i ćiro.

Bez turista

I kasnije su se, periodično, pojavljivale vesti tipa “ćiro stigao u Višegrad”. Turisti su, povremeno, zaista dolazili, ali se sve svelo na jednu do dve kompozicije u sezoni. Redovna linija nikad nije zaživela. Prošlog i ovog leta nijedan turista se nije provozao višegradskim ćirom.

Dužina pruge od Mokre Gore do Višegrada je 25 kilometara, a za obnovu svog dela trase RS je uložila 12,5 miliona KM, koje su, uz podršku Vlade RS, obezbedile Željeznice RS, jedan od najvećih gubitaša u BiH.

Šarganska osmica je jedna od najatraktivnijih starih željeznica u Evropi. Voz prolazi se kroz živopisnu dolinu reke Rzav, obilazi manastir Dobrun, prolazi kroz 22 tunela i preko pet mostova.

Pruga je obnovljena 2003. godine, ali samo na delu u Srbiji, gde od tada redovnom linijom putuje od 70.000 do 100.000 turista godišnje.

Ova pruga je izgrađena u doba Austrougarske i bila je glavna veza srednje Evrope sa Jadranskim morem, kao deo pruge od Beograda do Dubrovnika. Vozovi su njome saobraćali od 1925. do 1974. godine.

Savanović: Vagoni čekaju turiste

Železnice RS ispunile su sve obaveze u vezi sa višegradskim ćirom, tvrdi direktor ŽRS Dragan Savanović.

– Pruga je obnovljena i spremna za saobraćaj, a imamo i četiri uskotračna vagona. Svoju lokomotivu, istina, nemamo, ali je uvek možemo iznajmiti od “Srbija voza”. Turisti samo treba da dođu i uživaju – kaže direktor ŽRS.

Savanović tvrdi da “nikad nije bilo planirano uvođenje redovne linije na ovoj pruzi”, ali direktorka Turističke organizacije Višegrada, Olivera Todorović, smatra da je redovna linija jedino pravo rešenje za ovaj “izuzetan, a neiskorišten turistički proizvod”.

blic.rs
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura