logo.gif


Krađa struje telefonom Print E-mail
ImageNaravno još jedna prevara koja je na prepad nahvatala na stotine onih koji su mislili da će na ovaj način "doskočiti" elektrodistribuciji i smanjiti troškove električne energije. Najviše su se nahvatali oni koji se greju na struju.
Ovde ćemo preneti članak iz Dnevnih novina iz Crne Gore koje su jako lepo objasnile čitav problem:

"Nakon što su Dnevne novine objavile da se na društvenim mrežama prodaju mobilni telefoni koji posjeduju poseban softver i aplikaciju za krađu struje, Fejsbuk profili prodavaca su juče neko vrijeme bili deaktivirani.

Stručnjak za telekomunikacije i sudski vještak Predrag Boljević rekao je DN da sve i da neko posjeduje softver i hardver, u ovom slučaju pametni telefonski aparat, kao interfejs koji mu omogućava pristup savremenom digitalnom brojilu, isti bez poznavanja samog protokola pristupa ne bi bio u mogućnosti mijenjati stanje potrošnje ili zaustavljati mjerenja.

“Istog trenutka kad bi pokušali da se igrate sa ulaznim interfejsom digitalnog brojila informacioni centar Elektroprivrede dobio bi alarm da neko neovlašćeno pokušava pristupiti jednoj od komponenti informacionog sistema.

Da je istina da se može telefonom pristupiti brojilu građanin bi ovakvom radnjom sebe doveo u situaciju koja bi ga mogla koštati slobode, novca kao i urednog snabdijevanja električnom energijom.

“Kada je u pitanju ova informacija da se telefonima vraćaju stanje na brojilima, tu treba skrenuti pažnju potrošačima da se podaci iz brojila prenose do koncentratora u trafostanici preko energetskih vodova.

Ne postoji mogućnost da se pristupi mobilnim telefonom”.

Od koncentratora iz transformatorske stanice, pa dalje do baze podataka informacije se prenose preko interneta.

Ta baza i prenos podataka je zaštićen zaštitama koje imaju sve institucije, primjera radi, banke”,

Izvor:Dnevne novine www.dnovine.me
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura