logo.gif


Stiže mera zaštite za preskupe SMS poruke Print E-mail
ImageZakon koji se priprema obezbediće nešto bolju zaštitu korisnika mobilnih telefona, jer će na duplo veći račun odmah biti obavešteni.

Nijedna firma do sada nije kažnjena za slanje i naplatu preskupih SMS poruka, obično zabavnog sadržaja, u slučaju kada su ih bez znanja građana isporučivali na njihove brojeve mobilnih telefona. Kroz razne igrice, kvizove, lažne pretnje računarskim virusima ove firme “pecaju” neupućene građane, a sve češće i njihovu decu, bez jasnog isticanja cene i opisa usluga koje nude. Zakon koji se priprema, ipak, obezbediće nešto bolju zaštitu korisnika mobilnih telefona, jer će na duplo veći račun odmah biti obavešteni, prenose “Večernje novosti”.

Nacrton zakona o elektronskim komunikacijama biće detaljnije uređeni uslovi početka i prestanka pružanja SMS poruka sa dodatnom vrednošću, kako se nazivaju poruke koje se dodatno naplaćuju.

– Propisana je i obaveza operatera da obaveštava pretplatnika u cilju sprečavanje prekomerne potrošnje, kada trenutni iznos zaduženja za tekući mesec bude dvostruko veći od prosečnog iznosa zaduženja za uslugu u prethodna tri meseca – kažu u Ministarstvu telekomunikacija. – Na ovaj način će pretplatnici biti obavešteni o povećanom iznosu zaduženja za tkeući mesec i biće u prilici da pravovremeno reaguju.

Ako uslugu nisu naručili, a pritom su je dobili uz paprenu cenu, korisnicima mobilnih telefona preostjae jedino da se žale upravo toj firmi koja im je i napravila ceh. Ilil eventualno operateru u čijoj su mrežu, koji je u ovom slučaju samo posrednik. A, tek potom RATEL-u, kao nadležnoj agenciji koja ih kontroliše.

Izvor: Večernje novosti
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura