logo.gif


OneCoin Print E-mail
ImageČesto ste nas pitali o OneCoin-u i ovaj put prenosimo delove teksta index.hr koji su dosta lepo opisali o čemu se u stvari radi. Mi se ograđujemo od svakog komentara i ne sugerišemo bilo šta!

Kako funkcioniše OneCoin?

Ovako funkcionira OneCoin: novi članovi kupuju edukativne pakete koje plaćaju od 100 do 118.000 eura kako bi "stekli znanje o kriptovalutama i financijskim tržištima". To što nazivaju "obrazovnim materijalima", zapravo su kopije članaka i knjiga dostupnih besplatno na internetu. Taj se novac onda dijeli između Ruje Ignatove i malog kruga "top lidera" (polovica novca) te lokalne mreže organizacije koja je dovela novog člana. Ne postoji nikakva financijska revolucija, riječ je samo o lošoj kopiji bitcoina. S jednom ključnom razlikom.

To i nije kriptovaluta jer je nema na slobodnom tržištu

Ova kriptovaluta potpuno je centralizirana i njome se ne trguje na slobodnom tržištu kao primjerice bitcoinom, pa ne postoji način da se objektivno utvrdi njezina vrijednost. A i to postojeće interno tržište vrlo je neobično, pa se primjerice bilo zatvarilo na dva tjedna "zbog radova". Tamo se OneCoini mogu zamijeniti za eure, no trgovati ne može bilo tko - to je privilegija onih koji su uložili više iznose, i to uz dnevne limite.
 
Osim obrazovnog materijala, članovi dobivaju tokene kako bi mogli proizvesti (rudariti) određen iznos kriptovalute OneCoin. Ruja Ignatova i njezin tim umjetno napuhuju cijenu valute (prije godinu dana vrijedio je 1 euro, danas oko 8 eura) i obećavaju da će vrijediti 25 eura u 2018.

Cijeli sustav živi od pohlepe ili nade, kako god to nazivali, novih članova koji se nadaju da će utrostručiti vrijednost svojih stvarnih eura u manje od godinu dana. Zbog sumnje da neće nikad ostvariti povrat visokih ulaganja, OneCoin se istražuje u Bugarskoj, Finskoj, Švedskoj i Latviji. I dok se Ruja Ignatova i njezin mali tim "glavnih lidera" bogate, tisuće običnih članova će završiti u siromaštvu. Poput mnogih drugih, ni Hrvati nisu imuni na ovu bajku o "uspjehu", pa će nažalost mnogi biti povrijeđeni na kraju igre.

Nakon što je Index otkrio da je generalni sponzor Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe sumnjiva tvrtka na koju je upozorila i Hrvatska narodna banka (HNB), obje pokroviteljice, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, otkazale su svoj dolazak.

Uz svu silu savjetnika i službi koje im stoje na raspolaganju, političarke su tek nakon teksta na Indexu pokušale umanjiti štetu. No na službenim stranicama Kongresa i dalje se navode kao pokroviteljice: Ured predsjednice, Ministarstvo poduzetništva (koje je sada pripojeno gospodarstvu) i Grad Zagreb stoje ponosno uz banner OneCoina koji poziva na financijsku revoluciju. Riječ je zapravo o prevarantskoj shemi izvlačenja novca od naivnih.

U Njemačkoj dosuđena uvjetna kazna

Redakciji Indexa javio se i čitatelj iz Njemačke koji nam je dao dodatne informacije o Ruji Ignatovoj, osnivačici OneCoin projekta, kriptovalute koja je u nekim zemljama Europske unije zabranjena, u drugima je pod policijskom istragom, dok su u trećima potrošači upozoreni na to da bi lako mogli biti prevareni. Ruji Ignatovoj njemački sud je izrekao 14 mjeseci uvjetne kazne, no riječ je o drugom grijehu iz prošlosti. Osuđena je, skupa s ocem Plamenom Ignatovim, zbog varanja partnera i radnika u tvornici metala u Njemačkoj, koja je nakon njihova upravljanja otišla u stečaj.

Tvrtka OneCoin registrirana je na Gibraltaru, a sjedište joj je u Bugarskoj. Ova navodno uspješna poslovna žena snažno je upregnula tim koji gradi njezin kult ličnosti. U tu svrhu često nudi sponzorstva kako bi je organizatori različitih skupova kasnije zvali kao uglednu govornicu, a voli plaćati i novinske oglase koji izgledaju poput novinarskih članaka.

Doktorirala je pravo, razbacuje se obrazovanjem na sveučilištima Oxford i Konstanze te radnim iskustvom u konzultantskoj kući McKinsey, no morat ćete joj vjerovati na riječ, jer smo te podatke pronašli samo u njezinoj promotivnoj brošuri.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura