logo.gif


Šminka može biti smrtonosna? Print E-mail
ImageOdavno postoje sumnje o tome da se u pojedinim kozmetičkim preparatima nalaze štetni sastojci. Međutim, nova istraživanja pokazala su šokantne rezultate.

Prema analizama, više vrsta ajlajnera i korektora sadrže kadmijum, puderi i rumenila nikl, dok se u pojedinim maskarama i tečnim podlogama nalazio čak opasni arsen. Međutim, ni na jednom pakovanju nećete pronaći deklaraciju na kojoj su istaknuti takvi sastojci.

Istraživači iz celog sveta okupljeni oko Univerziteta u Ontariju ispitali su proizvode na prisustvo arsena, kadmijuma, olova, žive, berilijuma, nikla, selena i talijuma.

Otkriveno je da se u svakom testiranom proizvodu nalazio barem jedan od pomenutih toksina, izuzev žive.

U proseku, svaki proizvod sadržao je četiri od pobrojanih otrova. S druge strane, ni jedna deklaracija nije navodila da proizvod sadrži teške metale, jer se oni u ovakvim slučajevima smatraju “primesama” i “nečistoćom”.

Efekti toksina koje koža može da apsorbuje izazivaju disbalans hormona, kancer, neurološke probleme, gubitak pamćenja, promenu raspoloženja, reproduktivne i razvojne poremećaje, probleme sa bubrezima, glavobolje, povraćanje, dijareju, oštećenje pluća, dermatitis i gubitak kose.

Kampanja za “Bezbednu kozmetiku” (Safe Cosmetics) apeluje na proizvođaće da promene formulu svojih proizvoda i sve sastojke navedu na deklaracijama.

Zabrinjavajući je podatak da je nedavno američka Agencija za hranu i lekove objavila spisak 400 brendova karmina koji sadrže olovo.

Tamošnji Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da deca ili trudnice nikada ne smeju da dođu u kontakt sa olovom.

Olovo je neurotoksin koji se vremenom akumulira u organizmu. Uzrokuje probleme u učenju i ponašanju i zabranjen je od sedamdesetih godina prošlog veka u mnogim proizvodnim granama.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura