logo.gif


Ucene Print E-mail
ImageUcene su postale jako popularne u poslednjih nekoliko godina i broj onih koji su uhvaćeni u mrežu ucenjivaća, stalno se povečava. Dovoljno je da se jednom napijete, uradite neku glupost, snimite to...a posle ćete da se žestoko kajete. Postoje dva razloga zašto ovo ljudi rade.

Prvi je lična osveta. Pojedinci non stop pregledaju naloge, Youtube, ukucavaju Vaše ime i prezime, pokušavaju da ukradu lozinku...i dovoljno je samo jedan trenutak nepažnje da Vas bukvalno i ulove a posle mogu da Vas ucenjuju do mile volje.

Ako je lična osveta u pitanju, onda pojedinci u zavisnosti od svoje psihe ili bolje reći od svoje bolesti, ili puste sporni materijal svima koje znaju i na sve društvene mreže, ili Vas dovode do ludila plašeći Vas svakodnevno da će sporni materijal objaviti...

Druga vrsta su, ajde da kažemo "profesionalni" ucenjivači koji su opasni baš kao i oni prvi, samo što razmišljaju drugačije...

Oni će da Vas pritiskaju iz dana u dan dok jednom ne puknete i pristanete da platite. Čak iako platite niko Vam ne garantuje da će ucene prestati, jer će se ucenjivači vratiti posle nekog vremena i tražiće još novca, jer u svetu prevara važi pravilo da "Ako je neko platio jednom, sigurno će platiti opet"...

Šta uraditi ako ste žrtva ucene?

Sama ucena, bez obzira da li je ličnog karaktera ili neko traži novac od Vas, je krivično delo.

Iz sledećeg priloga (FB profil Filip Mirić) videćete šta zakon kaže o tome:

Krivično delo ucene vrši onaj ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist zapreti drugom da će protiv njega ili njemu bliskog lica otkriti nešto što bi njihovoj časti ili ugledu škodilo i time ga prinudi da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine za šta će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina (čl.215 Krivičnog zakonika, "Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009 i 111/2009, u daljem tekstu: KZ). Specifičnost ovog krivičnog dela jeste upravo u pretnji upućenoj drugom licu da će se protiv njega ili njemu bliskog lica otkriti nešto što bi njihovoj časti ili ugledu škodilo i time ga prinudi da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine. Najčešće je reč o podacima iz privatnog života, a za postojanje ovog krivičnog dela nije od značaja da li su izneti podaci tačni ili ne. Usmerenost pretnje na imovinu oštećenog lica, dovodi do toga da je ovo krivično delo svrstano u grupu krivičnih dela protiv imovine, a ne recimo protiv časti i ugleda. Kvalifikovani oblici ovog krivičnog dela postoje u slučaju kada je pribavljena imovinska korist veća od 450.000 dinara, 1.500.000 dinara odnosno kada je ucena izvršena od strane kriminalne grupe ili organizovane kriminalne grupe, za koje oblike su predviđene i znatno strožije kazne.

Tako da ako je osoba iz Vaše zemlje, on odgovara krivičnom zakonu u zemlji u kojoj se nalazi, ali ako je osoba u drugoj zemlji, onda sve postaje komlikovanije.

Često je dobro angažovati i advokata jer samo jedan njihov poziv i pretnja tužbom mogu da odvrate ucenjivača od njihove namere da sporni materijal bilo gde objave.

Naravno, postoji i odelenje za Viskotehnološki kriminal unutar policije, pa možete i njima da se obratite...
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 10 guests online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura