logo.gif


Brokeri iz podzemlja Print E-mail
ImageOvo je novi vid poslova ili bolje rečeno nazvi osoba koje posluju sa ukradenim informacijama, bilo ličnim bilo finsijskim. Postoje čitave "kompanije" ovi prevaranata koji po smešnim cenama prodaju lične i finasijske informacije zainteresovanim...koji kasnije ove podatke koriste ili za pravljenje kloniranih kreditnih kartica ili ih koriste da spamuju one koji su se na "sucker listama" našli. Oni manji posluju sa svima, dok oni veći i ozbiljniji igrači posluju samo sa onima koji imaju preporuku.

Jedan od takvih sajtova traži da poznajete bar tri osobe iz različitih delova sveta koji su bar jednom poslovali sa njima...ako ne ispunite ovaj uslov, ne možete pristupiti sajtu.

Tek kad dokažete da ste "pravi" kupac, šalje Vam se lozinka za jednokratnu upotrebu koju možete koristiti samo za jednu kupovinu.

Ono što se kupi, šalje se isključivo emailom koji je jako teško pratiti pa policija teško dolazi do ovih kriminalaca.

Čak i ako uspeju da dokažu da su se "dogovorili" sa prevarantima, potrebno im je da dokažu da su te osobe robu i isporučile što je skoro nemoguće.

Naravno, ovakvi sajtovi se skrivaju iza raznih blogova i sajtova koji liče na sajtove za druženje i upoznavanje.

Sajtovi nude potencijalnim kupcima mogućnost za traženje kartice od strane banaka koje ih izdaju, prema vrsti kartice, datum isteka u zemlji kojoj su izdate, i prema vrsti podataka koji se nalaze u različitim stazama u magnetnoj traci na poleđini kreditnih i platnih kartica.

To nudi kupcima način da se provere validnost ukradenih kartica i potražuju povraćaj novca na karticama koje nisu mogle da budu korištene.


Sajtovi čak uključuju mogućnost pretraživanja po poštanskim brojevima i lokacijama prodavnica iz kojih su kartce ukradene.

Neki od tih sajtova su: Rescator, Republic of Lampeduza, McDumpals, i Blackstuff...

Istraživanje tržišta za sajber-kriminal alata pokazuje da su takva tržišta rastu u veličini i složenosti.

Tržište koje nekad karakterišu male mreže pojedinaca podstaknutih uglavnom egom i ozloglašenošću, pretvoreno je u igralište za finansijski pogon, visoko organizovanih sajber kriminala.

Dobit koja se napravi od ovih tržišta su potencijalno veći od ilegalne trgovine drogom ali za razliku od trgovine drogom, sa vrlo malo rizika.

Sam broj igrača, njihovo geografsko širenje, a veća upotreba šifrovane tehnologije i anonimne usluge kao što je Tor, nemoguće je u potpunosti sagledati koliko je to tržište i koje milijarde se obrću ovim putem.

Ali ono što je evidentno je da oni predstavljaju rastuću pretnju vladama, preduzećima i prosečnim korisnika Interneta.

"Oni su neprekidno usavršavaju i puni su sve obrazovanijih ljudi u velikoj meri sa vezama uz tradicionalni kriminal."

Šta možete dobiti na ovim sajtovima/tržištima, zavisi od toga šta želite da uradite sa njim - i koliko tačno ste spremni da platite za to.

Ovde, ukradene kreditne kartice su roba. Svi ih prodaju. Oni su dostupni na Carding forumima, oglasnim tablama, i preko trgovinskih radnji gde možete obavljati posao kao u bilo kojoj veb prodavnici.

Često sve što je potrebno za početak je jednostavno veb pretraživanje.

Postoje sajtovi koji vam govore kako da bezbedno kupovite ukradene kartice i postoje sajtovi koji objašnjavaju kako da ih koristite.

Sve što treba da uradite je da ih pronađete preko određenih pojmova u pretraživaču kao što su "CARDER location" ili "Carding location."

Mnogo kartica dolazi iz zemalja kao što su Kanada, Britanija, Brazil, Argentina, kao i Gruzije...

Cene kartica se kreću od manje od $ 5 po kartici i ide do oko $ 40 za premijum kartice sa visokim kreditnim limitima.

ZBOGOVAKVIH STVARI ZA KOJE VEROVATNO NISTE NI ZNALI DA POSTOJE, NEMOJTE DA DAJETE BROJEVE SVOJIH KARTICA A NANROČITO NE PIN CODOVE- NIGDE I NIKADA.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura