logo.gif


"Stop prodaji Telekoma" Print E-mail
ImageZaista, mnogo puta nam je palo na pamet da je Telekom jedna od retkih domaćih firmi koja odlično posluje i ima veliki broj zaposlenih. Ako se ista proda, broj zaposlenih će se drastično smanjiti, novac najverovatnije neće otići na otvaranje novih radnih mesta...i bojim se da će opet biti: POJEO VUK MAGARCA!
Ovde prenosimo i jedan zanimljiv tekst koji bi sve nas trebalo da pokrene na razmišljanje šta dopuštamo i u šta se "uvaljujemo"(preuzeto sa www.odbranatelekoma.net)...
 
T E K S T:

"Nema razloga da se Telekom proda. Jedini razlog koji se može čuti u medijima jeste da država posluje sa njim nestručno i da ne može da izdrži konkurenciju. Ono što je naročito apsurdno je da i sami političari na vlasti to javno govore, tvrdeći na taj način za sebe da su nesposobni".(preuzeto sa www.odbranatelekoma.net)

Slobodno tržište ima određene prednosti, ali strateška infrastrukturna preduzeća kao što su Telekom, EPS, Železnica, Vodovod i druga treba da ostanu državna, naročito kada je u pitanju mala država kao što je naša. Telekom mogu kupiti samo stranci, koji su i jedini zainteresovani. Tako će celokupna srpska infrastruktura biti u rukama stranih kompanija. To znači da Srbija kao takva neće imati uticaj na razvoj svoje telekomunikacione infrastrukture. Neko će reći da će imati uticaj kroz regulativu ali regulativa je, pokazalo se, “nemoćna” pred globalnim kompanijama.

Država će izgubiti svaki uticaj na politiku cena u oblasti telekomunikacija ako se Telekom proda. Dok je Telekom u posedu države ona može da odredi cene usluga tako da budu pristupačne gradjanima. Telekom je imao izuzetno niske cene fiksne telefonije koje su implicirale i niske cene mobilne telefonije. Pre nekoliko godina Ratel je naložio povećanje telefonske pretplate četiri puta u roku od godinu dana. Podizanje pretplate četiri puta bilo je vezano za privatizaciju Telekoma, od koje se nije odustalo. Sličan scenario se desio u Hrvatskoj gde je pretplata povećana nekoliko puta neposredno pre no što je Dojče Telekom kupio Telekom Hrvatske.

Cene Telekoma Srbije su i pored ovih povećanja ostale niske u odnosu na region. Od gigantskih globalnih kompanija koje će držati srpsku telekomunikacionu infrastrukturu, ako se Telekom proda, ne možemo se nadati pravoj konkurenciji i slobodnom formiranju cena telekomunikacionih usluga. Možemo očekivati visoke cene, dok će te kompanije imati velike profite koji će se odlivati iz zemlje. Ti profiti će se koristiti za razvoj nekih drugih zemalja, a ne Srbije, i odlaziti u džepove bogatih deoničara

Profiti nisu jedini razlog zašto postoji veliko interesovanje za telekomunikacione operatore kao što je Telekom. Telekomunikacioni operatori vrše uslužnu delatnost i kupuju opremu za svoje mreže od proizvodjača. Dok nam je tržište u socijalističko doba bilo suviše zatvoreno i domaća privreda maksimalno favorizovana, sada imamo situaciju da se veoma često na javnim tenderima unose nepotrebni uslovi koji izbacuju domaće firme iz igre. Umesto da se Telekom kao veliki kupac iskoristi za podsticaj domaćih firmi čije bi proizvode kupovao, Telekom se prodaje i ovakav mehanizam razvoja domaće privrede se gubi nepovratno.

S obzirom da se Telekom bavi uglavnom uslužnom delatnošću, prodajom Telekoma ne mogu da se očekuju dalje investicije u proizvodnju i nova radna mesta u Srbiji. Naprotiv, izvesno je smanjenje radnih mesta kako u Telekomu tako i u domaćim firmama koje proizvode za Telekom. Odlivanje sredstava iz zemlje i budžeta, ako se Telekom proda, pogodiće i sve druge građane, s obzirom da će se kroz Telekom odlivati ogromna suma novca. Prihod Telekoma je 15% budžeta.

Prodaja Telekoma je neshvatljiv potez i poguban za sve stanovnike Srbije. Ovim potezom gubi se važna poluga vlasti kojom može da se podstakne privreda i stvore nova radna mesta, poluga kojom može da se utiče na cene telekomunikacionih usluga tako da budu prihvatljive za naše gradjanstvo, i poluga koja donosi profit koji bi se mogao iskoristiti za poboljšanje kvaliteta života u Srbiji.

Prodaji su se usprotivili Akademija inženjerskih nauka Srbije, najstarije udruženje elektroinženjera Srbije ETRAN, Savet za borbu protiv korupcije, brojni stručnjaci iz dijaspore, i mnogi drugi. Vlast je ostala nema na apele stručnjaka. Ovaj sajt je svedočanstvo napora da se spreči prodaja Telekoma Srbije.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura