logo.gif


Kurir Print E-mail
Prevaranti koji građanima navodno poklanjaju "Merkatorovu" robu pod uslovom da plate PDV, iz Vojvodine stigli u Beograd


 BEOGRAD - Grupe organizovanih prevaranata koji se predstavljaju kao promoteri "Merkatora" i nude raznu robu po vojvođanskim firmama, kafanama i stanovima prebacila se ovih dana na teritoriju Beograda. Uigrani "lažnjaci" građanima besplatno nude telefone, parfeme i kuhinjske aparate na poklon ukoliko plate "samo" 5.200 dinara za PDV, koji se navodno vraća pri sledećoj kupovini, na "Merkatorovoj" kasi.

U novosadskom Društvu za borbu protiv prevara slične mahinacije s navodnim proizvodima "Topšopa" već su pravljene.

- Ova prevara se radi isključivo u grupama, jer je ne može dugo da traje, pa se prevaranti organizuju i zajednički "napadaju" određene gradove ili teritorije. Prvo obično ide Vojvodina, pa Beograd, i posle ostatak Srbije. Uvek se predstavljaju kao promoteri velikih firmi, nudeći naizgled odličnu robu po bagatelnim cenama. Postoje razne varijante, ali se najčešće nude pokloni koje na kraju ipak morate da platite - objašnjava naš sagovornik.

Dolaskom kineske robe na naše tržište stvorena je odlična podloga da ovakva vrsta prevare uzme maha!

- Sve vam bude jasno kad u kineskoj radnji vidite aparat za merenje pritiska koji košta 600 dinara, dok je cena kvalitetnog 6.000 dinara ili više; "draj kuker" košta 350, a u prodavnicama koje prodaju original oko 1.800 dinara. Ipak, kad se na vašim vratima pojave "promoteri" s ponudom koja važi "samo danas u vašem gradu", mnogi se polakome, a razočaranje dođe posle. Kupljena roba obično ne vredi ni trećinu novca koji smo dali - tvrde u tom društvu.

Retki su oni koji su spremni da svedoče o tome kako su bili naivni i naseli na prevaru.
- Meni su prodali "draj kuker", "armani" parfem, mikser za kafu i set noževa za 2.200 dinara, i to kao predstavnici "Topšopa". Kad sam proverio kod Kineza, sve zajedno koštalo je 800 dinara - priča sugrađanka koja je već platila tu školu.

APEL "MERKATORA"
"Merkator-S" svoje proizvode i usluge nikada nije prodavao izvan prodajnih objekata "Merkatora" i "Rode". Tokom 2008. godine služba obezbeđenja zabeležila je u više navrata zloupotrebu naziva firme. Kompanija se trudi i uspeva da potrošače osigura od zloupotreba i pruža svu podršku da bi se taj ozbiljan problem rešio. Apelujemo na građane da sva pitanja koja imaju u vezi s proizvodima i uslugama "Merkatora" pošalju na i-mejl adresu info-et-mercator.rs, ili da pozovu naš kontakt centar na 0800 000 500, koji je dostupan 24 časa", saopštila je "Merkatorova" PR služba.

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura