logo.gif


Blic i Knjaževačke novine Print E-mail
OPREZ Ovim ljudima nikako ne dajte lične podatke

Lažni policajci, navodni anketari „Informatike“ i tobožnji predstavnici humanitarnih organizacija nanose velike štete građanima.
Ovih dana su uhapšene dve osobe koje su predstavljajući se kao policajci uzimale novac od ljudi. U novosadsko dopisništvo „Blica“ ušetao je lažni predstavnik nevladine organizacije tražeći novac za bolesno dete. Kada smo utvrdili da takva organizacija ne postoji, ponašao se kao da nije činio ništa kažnjivo.

Lažni anketari „Informatike“ sve češće dolaze na kućna vrata i građanima traže broj lične karte, jedinstveni matični broj građana, broj bankovnog računa, adresu stanovanja, broj članova domaćinstva i slično. Lakoverni i zbunjeni građani koji im daju podatke iako „Informatika“ upozorava da ne šalje anketare, kasnije saznaju da je na njihovo ime podignut novac sa kreditne kartice. Prevaranti idu toliko daleko da tuđe podatke prodaju na internetu.

- Lični podaci su im potrebni zbog kloniranja kreditnih kartica. Baza s preko 1.000 ličnih podataka dostupna je na internetu. Baza je dostupna za 300 evra – kaže Saša Pribićević, predsednik Društva za borbu protiv prevare.

Prevaranti istovremeno koriste i lažne fotografije dece koja su navodno bolesna i prikupljaju novac za njihovo ozdravljenje.

Na dokumentu koji prevaranti pokazuju ljudima od kojih uzimaju novac stoji i žiro račun te pečat navodne organizacije.

- Lažni policajci koriste stare policijske sindikalne isprave i na razne načine se dovijaju kako bi ih približili originalu. Građani bi trebalo da znaju da se na svakoj znački, koju policajac nosi, nalazi i broj – rekao je Ranko Marković iz Novosadske policije.


 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura