logo.gif


Krađa novca sa kreditnih kartica Print E-mail
ImageOvo je jedna od najunosnijih i najpopularnijih prevara koje se danas dešavaju u svetu. Ne samo da se sa Vaših kartica podigne sav raspoloživi novac, nego se i Vaši podaci koriste za krađu identiteta ( o ovome ćemo pisati sledeći ponedeljak ). Za krađu novca se koristi najnovija tehnologija i preko skenera i video kamera se krade novac i podaci sa Vaših kreditnih kartica. Evo kako to izgleda:
ImageOvo je klasičan bankomat koji može da se nađe bilo gde: u bioskopima, restoranima, kafićima, na ulici ... jednom rečju bilo gde gde je prometno.
ImageAko pogledate u gornji deo bankomata, tik iznad ekrana, videćete malu kameru za snimanje i očitavanje podataka sa Vaše kartice.
Image

U kanti za smeće je skriven ostatak opreme koji služi da se dobiju podaci o Vašoj visini, polu, boji kose i slično. Ovaj uređaj je obično zatrpan papirima i ne vidi se. Postoje opslužitelji koji se menjaju veoma često i koji se nalaze tu da bi uklonili suvišne papire koji bi mogli da zatrpaju uređaj za snimanje. Naravno, kamera ne mora da stoji u kanti za smeće. Dovoljno je i da Vas neko snimi foto aparatom sa mobilnog telefona, ili kamerom. Važno je samo da imaju originalan opis osobe koja poseduje kreditnu karticu.

ImageU otvoru za kartice se nalazi čitač kartica ali i skener koji očitava podatke sa Vaše kartice i pravi dupli fajl sa Vašim podacima koji prevaranti kasnije kompjuterski očitavaju.
Image

Ovako izgleda unutrašnjost otvora za novac i samog skenera. Na slici je prikazan malo stariji model skenera. Skeneri koji se sada koriste su veoma tanki i kad su postavljeni na otoru za ubacivanje kartica  (slot) jako teško ih je primetiti.

Na tržištu se pojavljauje sve više automata za novac a samim tim se povećava i mogućnost da prevaranti ugrade svoju opremu , ukradu novac i Vaše podatke sa kreditnih kartica. Kriminalce koji se bave ovom vrstom prevara je jako teško uhvataiti jer oni kopije kartica prave u inostranstvu i obično ih tamo i koriste, jer dok vlasnici kartica sazanju da su pokradeni, onda je novac već potrošen i teško da će ikada biti vraćen. Drugi razlog zašto su ovi kriminalci skoro neuhvatljivi je zato što postoje dva načina da se prevaranti uhvate, a to je, kad postavljaju ili skidaju opremu. U poslednje vreme se oprema i ne skida nego se podaci skidaju u nekom kombiju ili parkiranom automobilu a preko kompjuterske opreme.

Kako da se zaštitite:

Kad podižete novac na bankomatu pogledajte u gornji deo aparata ili jednostavno opipajte rukom da vidite da li se tu nalazi nešto što ne bi trebalo da bude. Ako ste otkrili nešto, ne koristite karticu. Kad ukucavate Pin Code (sigurnosni broj) prekrijte rukom tastaturu. Koristite aparate koji su blizu banke i imaju čuvarsku službu. Ne bacajte račune u korpe za otpatke.

Veoma je riskantno dobijati izveštaje o stanju na kreditnoj kartici preko email-a jer hakeri su neverovatno vešti i lako je moguće da Vam ukradu poverljive podatke a da Vi za to i ne znate.

Ako ste žrtva ovakve prevare obavestite policiju i banku koja Vam je izdala karticu.

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura