logo.gif


Blic Print E-mail

Masovne prevare u Novom Sadu: Nasamareno više od 3.000 kupaca stanova

 Slađana Aničić     | 06. 04. 2014. - 12:57h

  Nijedan agent za prodaju nekretnina u gradu nema licencu za rad, a ne postoji ni registar u kome bi građani proverili njihovo poslovanje.


OPREZNO: Agentima bitno samo da prodaju stan i uzmu proviziju
Novi Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti trebalo bi da uredi ovu oblast. Čini se da će taj zakon najviše pomoći građanima Novog Sada, u kome je zabeleženo najviše prevara prilikom prodaja neretnina.

Rok za opšte uslove 18 meseci
Rok za ispunjenje opštih uslova je 18 meseci, rok za polaganje stručnog ispita je 12 meseci. Svi ostali članovi zakona počeli su da se primenjuju 8. novembra. Za one koji ne poštuju zakon kazne su od 50.000 do 500.000 dinara, zavisno da li je zakon prekršilo fizičko ili pravno lice.
- U većini slučajeva građani ne znaju da agenti nemaju licencu za rad. U većini slučajeva angažuju agente po preporuci klijenata koji su imali pozitivno iskustvo - kaže Dragan Rabatić, direktor prodaje u novosadskoj agenciji „Solis“.
 
Tržište nekretnina je od devedesetih godina neuređeno, pa da Novosađani ne mogu da provere rad agenata, a ne postoji ni tačan podatak koliko je građana prevareno.
 
- Siguran sam da će mnogi agenati ostati bez posla, jer neće dobiti licencu.
 
Svako ko položi stručni ispit biće upisan u registar Privredne komore Srbije. Uslov za posao je srednja škola i mislim da bi trebalo uvesti strože kriterijume - kaže Rabatić.
 
Predsednik Udruženja za borbu protiv prevara Aleksandar Pribićević kaže da je umalo bio žrtva prevare agenata za prodaju nekretnina.
 
- Nudili su mi stan za 520 evra po kvadratu. Agent je rekao da je cena niska, jer je stan u izgradnji i da će dobiti sve dozvole. Bilo mi je sumnjivo i odustao sam od kupovine. Ali, mnogi su kupili stan, a investitor je izgradio 50 odsto zgrade. Za ostalo nije bilo novca - kaže Pribićević.
 
Njegovom Udruženju se obratilo za pomoć više od 20 Novosađana zbog prevara u kojima su učestvovali agenti za prodaju.
 
- Prisustvovao sam sastanku, gde je direktor investitorske firme rekao da agenti, koji prodaju njegove stanove, lažu građane o karakteristikama i papirima koje zgrada poseduje. Pojedinim agentima je samo bitno da prodaju stan, jer dobijaju proviziju - dodaje Pribićević.
 
Prema informacijama Udruženja prevarenih kupaca stanova, više od 3.000 Novosađana su investitori oštetili za desetine miliona dinara.
 
Novim zakonom propisano je da će ministarstvo voditi registar posrednika, koji će biti javan. Vlasnik agencije ili zaposleni ubuduće će morati da ima položen stručni ispit.
 
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura