logo.gif


Špijunira li Vas vaš "rođeni" televizor? Print E-mail
Da li je moguće da vas Vaš Smart TV špijunira? Moguće je.

ImageNaravno ne treba biti paranoik pa u svemu videti najstrašnije, ali ova tema uzima sve više maha među stručnjacima, pa zašto i mi ne bi znali o čemu se radi. Cela priča je pokrenuta kad su otkriveni televizori koji ne samo da mogu da nas špijuniraju nego mogu i da prate naše navike gledanja televizora (Koje emisje gledamo, kad najčešće palimo tv, kako se ponašamo kad su određeni programi u pitanju...i sl.)

I što je najstrašnije od svega sakupljene podatke TV može da pošalje u bazu.

Većina najnovijih televizora imaju dve ključne komponente koje mogu da se iskoriste za špijuniranje:

Prva je da imaju skoro identičan sistem koji koriste i kompjuteri iako je ovaj sistem kod TV-a mnogo drugačiji nego kod konvencionalnih PC-a ili Mac-a. Ipak, oni su, tatkvi kavi su, sposobni da izvrše unapred programirane radnje i imaju sposobnost da pokreću unapred ugrađene aplikacije (apps).

Drugo, pošto mogu da se prikljuće na internet i budu deo sistema onda imaju i svoju IP (internet adresu), koja Vas jedinstveno identifikuje na mreži...

Takođe zbog ovih odlika televizori najnovijih generacija mogu slati informacije putem interneta pa stoga mogu lako postati i mete hakerskih napada.

Pre samo godinu dana Malteška sigurnosna agencija je pustila video snimak demonstrirajući (bez da pokažu kako su to izveli) da Smart TV može biti hakovan da bi se došlo do neophodnih informacija (Ove informacije najviše se koriste za prodaju i marketing op.a.)

Nedugo zatim na konferenciji o sigurnosti medija u Las Vegasu, opet je pokazano da je moguće hakovati Built-in kamere u televizorima, išli su čak dotle da Vam objasne da oni mogu da kontrolišu čak i Vaš daljinski od televizora.

Naravno, u realnosti nije sve tako lako izvesti, ali čovek treba da se zamisli u kakav svet nas guraju, i da sve manje kontrolišemo svoje živote i svoje navike...
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
We have 1 guest online
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura