logo.gif


Srpski Maidoff, novi Jezda ili nešto drugo... Print E-mail
ImageVlasnik Elita Internacional iz Beograda je nestao oko nove godine,a oko hiljadu oštećenih građana pokušava da dođe do svog novca.Da li se opet radi o Ponzijevoj šemi...

Bez da "pravimo račun bez krčmara" i da sačekamo vlasnika Elite da se možda pojavi i isplati građane, ovo sve jako podeseća na Ponzijevu šemu koju su koristili, između ostalih, i Jezda, Dafina, Bernard Maidoff..

Pokazatelji ponzijeve šeme u ovom slučaju su:
1. Ulagači (bar veći deo njih) nije znao gde i u šta se njihov novac ulaže, važna im je bila samo kamata od 3%

2.Kad Ponzijeva šema pukne, uvek se pokušava dobiti na vremenu da se ostatak novca prebaci na sigurno i da akteri nestanu (u ovom slučaju građani su obavešteni da dođu po novac 12.Januara a zatim 19.og...)

3.Trgovalo sa "na poverenje" a novi članovi su dolazili po "preporuci".

4. Zaposleni su takođe prevareni, jer vlasnici uvek rade krišom bez ičijeg znanja (Maidoff je radio van svoje kancelarije tako da za njegove poslove nisu znali ni njegovi sinovi)

5. Kamate su stizale u dan, odnosno isplaćivane su najredovnije, jer u ovakvim šemama se mora zadržati kontinuitet priliva svežeg novca. Građani veruju, i zato Ponzijeva šema spada u prevare poverenja.

6. U ovakvim poslovima su uvek i ugledni građani (lekari, advokati, sudije, sportisti... i ovo je važno za svaku prevaru jer ovi viđeniji građani predstavljaju uzor hiljdama novih ulagača, jer ljudi obično kažu: Kad oni mogu, možemo i mi. Pa ne bi valjda njih prevarili ili ne bi oni bili budale da ulože novac u nešto sumnjivo.

7. I ovde su kao i kod svih Ponzijevih šema građani ulagali male iznose u početku a kasnije su se ulozi povećavali.

8. Znaci koji upućuju na katastrofu: Prestaje oglašavanje u medijima, firma prestaje da prima uloge ili isplaćuje kamate, kamate kasne, vlasnike niko ne viđa, isplata se odgađa...


Gospodin Nikolić je na putu. Međutim, čak i ako se odmah vrati sa "puta"on će teško pokriti sva potraživanja jer je to u bankarstvu i ekonomiji skoro nemoguće, osim ako nemate neko pokriće.

Ako je Nikolić zaista finansirao ljude u inostranstvu, on je to radio u periodu od deset godina što znači da je davao kratkoročne pozajmice sa različitim rokovima vraćanja. U tom slučaju, neki bi vratili novac sad, a neki tek za nekoliko meseci. Ipak građani žele svoj novac SADA i to je veliki problem.

Sumnjivo je i to što se "šuška" da je Nikolić ulagao u nekretnine u inostranstvu, odnosno davao pozajmice ljudima u inostranstvu a koji su radili sa nekretninama, a svi znamo da je tržište nekretninama propalo.

Ali, da ne pravimo od komarca magarca i da sačekamo da policija utvrdi sve činjenice i da nam da neko zvanično saopštenje i onda ćemo znati o čemu se ovde zaista radi.

Možda je ovo dobra prilika da pročitate sve o Ponzijevoj šemi, a ista se nalazi u spisku prevara.

 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura