logo.gif


BN televizija Print E-mail
Opasnosti i prevare sa interneta

“Brza i laka zarada od kuće” samo je jedna od prevara koje se širi internetom. Izvlačenja novca ima i na sajtovima za upoznavanja i seksi ponude, a pazite se i lažnih liječenja i brze zarade. Usljed velike nezaposlenosti  i niskog životnog standarda svi traže načina kako doći do posla i novca. S obzirom da tehnologija iz dana u dan napreduje, ti poslovi se najčešće traže na internetu, a sve je više primamljivih ponuda kako se “lako i brzo može zaraditi”.

Najpopularniji su poslovi firmi koji za “rad od kuće“ za samo mjesec dana nude platu koja je iznad svakog prosjeka. Ipak, u najvećem broju slučajeva riječ je o šarenim lažama.
Saša Pribićević, predsjednik “Društva za borbu protiv prevare” koji aktivno prati ovakve vrste ponude poslova kaže da na internetu uvijek postoje unaprijed pripremljeni tekstovi koji se mogu kupiti za nekoliko dolara.

- Ti tekstovi su prevedeni na skoro sve jezike, i samo treba da napravite sajt i čekate žrtve. Jedina razlika između stvarnog svijeta i interneta je ta da se bogate oni koji znaju i oni koji se trude – navodi Pribićević.

- Jako je mali broj onih, u stvari, ja ne znam ni jednog koji se obogatio od ovih sajtova kao “obični igrač” –  dodao je.
Nisu samo sajtovi koji vam obećavaju posao problem, najviše prevara i izvlačenja novca ima na sajtovima upoznavanja i druženja. Oni koji najbolje prođu su oni koji ostanu “slomljenog srca” ali najviše je onih koji završe plaćajući lažna liječenja, avionske karte, izbavljanje iz zatvora i “ugnjetavanih zemalja”, kao i doktorske verifikacije doktorskih diploma.

-  Jedini način zaustavljanja prevara je priča o njima ili drugim riječima prevencija. Pravovremeno obavještavanje korisnika interneta je jedini način a time se Društvo za borbu protiv prevare i bavi – poručio je Pribićević.

Jedan od najposjećenijih sajtova  koji broji najviše prevarenih članova je www.stiforp.com. Kako biste se učlanili  na sajt prvo morate da uplatite deset dolara od kojih će se  vama isplatiti 250 dolara najmanje i to za samo mjesec dana, informacija je koja stiže na mail korisnicima Stiforda. Nakon logovanja na sajt, putem maila vas ubjeđuju i šalju nezamislive cifre vaše moguće plate.

Jovan Nedeljković, jedan je od prevarenih korisnika Stiforpa i ističe da se na sajt prijavio dok je još bio student.

- Dodatni novac mi je bio potreban. Nisam znao kakvog tipa su ti sajtovi ,„upecao sam se“ i uplatio članarinu. Naravno, nikakav novac od tada nisam vidio – prenosi nam svoje iskustvo Jovan Nedeljković, prevareni član Stiforpa.

Takođe, sajtovi kao što je www.ttmarketing.org  funkcionišu po principu piramidalnog članstva gdje vi zarađujete učlanjivanjem drugih osoba. U “opisu posla“ pomenutog sajta takođe stoji da “čitanjem sms poruka koje su inače propagandni materijal drugih firmi vi zarađujete dinar po svakoj pročitanoj poruci“.
Takođe, na sajtu možete tačno odrediti koliko poruka želite da primate dnevno. Od zarade a i poruka naravno nema ništa, potvrda je prevarenih korisnika.
Drugi sajtovi koji vam ni za kakav trud nude nemoguće iznose novca su i www.dataentrycompany.com, www.awsurveys.com  i drugi.

Najveći hit su Nigerijske prevare: Saopšte vam kako na računu imaju 20 000 dolara i da ako im date broj svog žiro računa, dobijate čak 20%?!
Takođe, lažna nasljedstva su veliki problem. Nema rodbine koja ostavlja milione a njihovi zakonski zastupnici traže hiljadu evra za svoje usluge ili takse.
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura