logo.gif


Telegraf Print E-mail
INTERNET PREVARE: Ne nasedajte na primamljive ponude onlajn poslova!

"Brza i laka zarada od kuće" samo je jedna od prevara koja se širi internetom. Izvlačenja novca ima i na sajtovima za upoznavanja i seksi ponude, a pazite se i lažnih lečenja i brze SMS zarade
 
Usled velike nezaposlenosti i niskog životnog standarda svi traže načina kako doći do posla i novca. S obzirom na to da tehnologija iz dana u dan napreduje, ti poslovi se najčešće traže na internetu, a sve je više primamljivih ponuda kako se “lako i brzo može zaraditi”. Najpopularniji su poslovi firmi koji za “rad od kuće“ za samo mesec dana nude platu koja je iznad svakog proseka. Ipak, u najvećem broju slučajeva reč je o šarenim lažama.


Saša Pribićević, predsednik “Društva za borbu protiv prevare” koji aktivno prati ovakve vrste ponude poslova, kaže da na internetu uvek postoje unapred pripremljeni tekstovi koji se mogu kupiti za nekoliko dolara.

- Ti tekstovi su prevedeni na skoro sve jezike, i samo treba da napravite sajt i čekate žrtve. Jedina razlika između stvarnog sveta i interneta je ta da se bogate oni koji znaju i oni koji se trude – navodi Pribićević.

- U stvari ja ne znam nikoga ko se obogatio od ovih sajtova kao “obični igrač” –  dodao je.

Foto: sxc.hu/kipcurryFoto: sxc.hu/kipcurry
Nisu samo sajtovi koji vam obećavaju posao problem, najviše prevara i izvlačenja novca ima na sajtovima za upoznavanje i druženje. Oni koji najbolje prođu su oni koji ostanu “slomljenog srca” ali najviše je onih koji završe plaćajući lažna lečenja, avionske karte, izbavljanje iz zatvora i “ugnjetavanih zemalja”, kao i doktorske verifikacije doktorskih diploma.

-  Jedini način zaustavljanja prevara je priča o njima ili drugim rečima prevencija. Pravovremeno obaveštavanje korisnika interneta je jedini način, a time se Društvo za borbu protiv prevare i bavi – poručio je Pribićević.

Jedan od najposećenijih sajtova  koji broji najviše prevarenih članova je www.stiforp.com. Kako biste se učlanili na sajt, prvo morate da uplatite deset dolara od kojih će se  vama isplatiti 250 dolara najmanje i to za samo mesec dana, informacija je koja stiže na majl korisnicima Stiforda. Nakon logovanja na sajt, putem mejla vas ubeđuju i šalju nezamislive cifre vaše moguće plate.

Jovan Nedeljković, jedan je od prevarenih korisnika Stiforpa, ističe da se na sajt prijavio dok je još bio student.

Foto: freedigitalphotos.net/NaypongFoto: freedigitalphotos.net/Naypong
- Dodatni novac mi je bio potreban. Nisam znao kakvog tipa su ti sajtovi ,„upecao sam se“ i uplatio članarinu. Naravno, nikakav novac od tada nisam video - prenosi nam svoje iskustvo Jovan Nedeljković, prevareni član Stiforpa.

Takođe, sajtovi kao što je www.ttmarketing.org funkcionišu po principu piramidalnog članstva gde vi zarađujete učlanjivanjem drugih osoba. U “opisu posla“ pomenutog sajta takođe stoji da “čitanjem SMS-ova, koji su inače propagandni materijal drugih firmi, vi zarađujete dinar po svakoj pročitanoj poruci“. Takođe, na sajtu možete tačno odrediti koliko poruka želite da primate dnevno. Od zarade, a i poruka, naravno nema ništa, potvrda je prevarenih korisnika. Drugi sajtovi koji vam nude nemoguće iznose novca a zauzvrat vam ne traže nikakav trud su i www.dataentrycompany.com, www.awsurveys.com  i drugi.

Najveći hit su Nigerijske prevare: Saopšte vam kako na računu imaju 20 000 dolara i da ako im date broj svog žiro računa, dobijate čak 20 odsto! Takođe, lažna nasledstva su veliki problem. Nema rodbine koja ostavlja milione, a njihovi zakonski zastupnici traže hiljadu evra za svoje usluge ili takse.

(Telegraf.rs / Isidora Danić)

 
 

Art magazin - Web casopis za savremenu umetnost

 

Obaveštenje za čitaoce:

Ne objavljujemo lična imena niti imena firmi, osim ako ne postoji sudska presuda ili potpisana zjava u sudu sa materijalnom i krivičnom odgovornosti potpisnika.

Udruženje se bavi isključivo preventivnim radom. U slučaju da ste prevareni, molimo Vas da se obratite Policiji, Advokatima i sudstvu. Takav je zakon, i mi ga poštujemo.

 
Ko je na sajtu
Da li ste prevareni za zivotno osiguranje?
 
Belocrkvanska jezera. Najbolji izbor za odmor
 

PUTUJMO ZAJEDNO
 

Advertisement

O prevarama  |  Zakoni  |  Spisak prevara  |  Reportaže  |  Reklamiranje na sajtu  |  Kontakt  |  Login

Copyright © 2008. Društvo za borbu protiv prevara. 21000 Novi Sad, Srbija.
Registrovano kod Ministarstva Republike Srbije za Državnu upravu i lokalnu samoupravu.
CMS Web Design: Luka Salapura